Az 1936-ban megnyitott Rákoscsabai (Mária) Strandfürdő közvetlenül a Budapest-Hatvan vasútvonal mellett helyezkedik el.01.jpg

A 2 hektáros, egykor platánokkal, és juharfákkal szépen telepített területen két medence található.  A téglalap alakú úszómedence 50X25 méteres nagyságú.

Az úszómedencék kivitelezésénél nem megszokott módon, mind a négy oldalon lépcső vezet a medence aljáig, de úgy, hogy a hosszú oldalon csak a teljes hossz feléig tart a lépcső.

Rákoscsabai (Mária) Strandfürdő régen
Az úszómedencétől nem messze található a 15 méter átmérőjű kör alakú gyerekmedence, közepén betonból készült játszópaddal.

Rákoscsabai (Mária) Strandfürdő medence ma

A strandfürdőt – amíg a rendszerváltásig működött – két fúrt kút látta el vízzel.  A kutak kis mélységből adták vizüket, ami ivóvíz minőségű volt ugyan, de nem termálvíz.

Rákoscsabai (Mária) Strandfürdő medence régen

Ez a „hiányosság” okozhatta a fürdő vesztét. Hidegvízű strand lévén az üzemeltetők akárcsak a vendégek csak a nap erejére számíthattak a víz felmelegítésénél. Ez azt jelentette, hogy a fürdő csak a három legmelegebb hónapban tudott nyitva tartani, így üzemeltetése nem volt gazdaságos.  Talán ez az oka annak, hogy a rendszerváltás óta már öt tulajdonosa volt, s láthatólag egyik sem tudta funkcióváltással sem felvirágoztatni.

Rákoscsabai (Mária) Strandfürdő pult

Az őshonos rákoscsabaiak elmondása szerint fénykorában nagy élet volt a strandon, rendszeresek voltak az élőzenés partik. Hétvégenként a belvárosi emberek nagy számba látogatták a strandot, mert itt szép környezetben nem csak fürödni, napozni lehetett, hanem táncolni is.

Rákoscsabai (Mária) Strandfürdő padjai