Tudnivalók

 

Mit kell tudnom, ha részt akarok venni a gyereknek szóló tematikus budapesti séták egyikén?

Kulturális várostörténeti sétáinkon olyan budapesti látnivalók is megtekinthetők, melyekről a fővárosunk utcáit akár naponta járó emberek nagy része talán nem is tud. Ugyanakkor nem kell ipari alpinistának lenned, sem pedig barlangásznak ahhoz, hogy mindent megnézhess. A legtöbb sétánk időtartama nem több 2,5 óránál. Ez annyit jelent, hogy nincs szükséged olimpikonokat zavarba hozó fizikai állóképességre, csak egy átlagos fizikai erőnlétre, amivel mondjuk a munkahelyedről elmész a gyerekekért az iskolába, azután pedig bevásárolni.

Jó, ha van benned kíváncsiság azzal a témával kapcsolatban, amilyen városi sétára jelentkeztél. Örülünk, ha gondolatban készülsz arra, hogy mire jössz, esetleg a témában eddig felmerült kérdéseidet is összegyűjtöd. Ha tapasztalatod, élményed, kötődésed van a helyszínhez, megköszönjük, ha ezeket összeszeded, és a séta során megosztod velünk. De ha egyszerűen csak jól szeretnéd magad érezni és egy kis kikapcsolódásra vágysz a hétköznapokból, ne készülj semmit, hagyd magad meglepni!

Mit hozzak magammal egy budapesti tematikus sétára?

Mint az fentebb említettük, nem hegymászásra vagy barlangászásra kell készülni, így túrabakancs, hegymászó felszerelés, búvárszemüveg sem kell egy-egy ilyen Budapest túra teljesítéséhez. Esőkabát, ivóvíz, éhségcsillapító müzliszelet jó, ha van nálad, esetleg fényképezőgép, hogy megörökítsd az élményt. Ruházat terén szabad a választás, de a saját érdekedben nem ide vedd fel az alkalmi bőrtalpú cipődet vagy a magassarkúdat! Kényelmesen öltözz, egyes túrákhoz rétegesen! A budapesti séták során főleg gyalogolni, állni fogunk, így mindenképpen már bejáratott cipőben gyere, a legújabb még betöretlen darab néhány kilométer után csúnya bosszút tud állni.

Mennyibe kerülnek a városnéző séták Budapesten?

A városnéző sétaleírásoknál találsz információkat arról, hogy az adott séta mennyibe kerül.  Diáknak az számít az, aki tanulói jogviszonnyal és egyben diákigazolvánnyal rendelkezik. Pedagógusnak pedig az tekinthető, aki rendelkezik pedagógus igazolvánnyal.

Sétáink árképzése során az alábbi szempontok kerülnek mérlegelésre:

  • Figyelembe vesszük, hogy a kínálatunkban szereplő séták elsősorban gyerekek részére lettek megalkotva, ennélfogva a séták tematikája, útvonala, látnivalói, hangvétele, nyelvezete is ezt tükrözi.  A magasabb létszámra (általában egy osztálynyi) való tekintettel az ár már eleve csoportkedvezménnyel van meghirdetve. A csoportot kísérő pedagógusok részvétele ingyenes, csak a tőlünk független helyekre szóló belépőjegyet kell kifizetniük.
  • Nem mindegy, hogy a séta tervezett útvonala során milyen épületeket, kulturális látnivalókat tekintünk meg belülről, és ezek milyen arányban vannak a kívülről megtekintett látványosságokhoz képest. A séta árképzése ilyen esetben függ attól, hogy a meglátogatott intézmények illetve azok fenntartói milyen díjat határoztak meg az intézmény látogatására a csoportnak, tehát ez milyen mértékben növeli az adott séta csoportárát. Ilyen esetekben tehát a séta egyéni árába a különböző létesítményekbe való bejutás ára be van építve.

 

A budapesti városnézések során kell-e külön belépőt váltani?

A különböző kulturális létesítmények, látnivalók belépődíját beépítettük a városnézés személyenkénti árába, így külön jegyváltásra nincsen szükség. Honlapunkon megtalálható minden tematikus budapesti városnézés árának felépítése, azaz, hogy az egyes séták esetében hogyan épül fel az ár.

Minden alternatív városnézés, azaz az általunk meghirdetett budapesti séták fix árral bírnak. Ez azt jelenti, hogy nincs módunkban egyes elemek árát egyéni igények alapján kivonni a személyenkénti végösszegből. A Budapesti Séták túravezetője – leszámítva azt az esetet, amikor a fizetés átutalással történt – mindig egy összegben, a séta megkezdésekor szedi be a megjelölt részvételi díjakat, ezzel biztosítva a séta folyamatosságának élményét.

 

Hogyan fizethetek az alternatív városnéző sétákért?

Ha nem ajándékutalvánnyal jössz, akkor átutalással fizethetsz a budapesti alternatív sétákért.
Ebben az esetben kérjük, hogy a városnéző séta árát átutalással a Budapesti Séták bankszámlájára teljesítsd. Az átutalásodat – az átutalást végző személy (számlatulajdonos) nevének és postacímének megadásával – ide tedd meg: kedvezményezett neve: Nehéz Győző Attila  E. V., kedvezményezett bankszámla száma: 16200230-10039643.

Amennyiben nem a saját neveden lévő bankszámláról utalsz, különösen ügyelj arra, hogy tudjuk, kinek a részvételi díját kaptuk meg átutalt összegeddel!

 

Hogyan jelentkezzek a gyerekcsoportok részére tervezett alternatív városnézésre, a budapesti séták egyikére?

Ha a gyerekcsoportok, általában iskolai osztályoknak szánt sétáira szeretnél pedagógusként vagy szülőként regisztrálni egy csoportot, a séta konkrét leírásánál azt az időpontmegjelölést fogod találni, hogy „megállapodás szerint”.

Kérjük, ne jöjj zavarba, hanem írj nekünk egy szabadon fogalmazott e-mailt arról, hogy melyik iskolából jelentkeztek, és milyen időpont(ok) lennének megfelelőek a csoport számára! Kérjük, hogy egy kapcsolattartási telefonszámot is adj meg az e-mailben!

Munkatársunk ez alapján a levél alapján jelentkezik majd nálad egyeztetés céljából.

Iskolai csoportok esetén is lehetőség van a helyszínen, készpénzzel fizetni, vagy előre, banki átutalással rendezni az anyagiakat. Ha átutalással szeretnéd rendezni a séta díját, akkor az átutalásodat – az átutalást végző személy (számlatulajdonos) nevének és postacímének megadásával – ide tedd meg: kedvezményezett neve:kedvezményezett neve: Nehéz Győző Attila  E. V., kedvezményezett bankszámla száma: 16200230-10039643.

 

Hogyan kell igényelni és felhasználni az ajándékutalványt a városnéző sétákra?

Kiváló dolog élményt ajándékozni. Különösen maradandó élmény, ha ezt időnk és energiánk engedi, hogy az élményben a megajándékozottal együtt mi is részt veszünk. Például egy közösen eltöltött karácsonyi vacsora is remek élmény, vagy éppen a születésnapi ebéd, esetleg évfordulós piknikezés is remek közös program, ám ezt még lehet fokozni. Sokak számára a készülődés, szervezés, „bárcsak minden tökéletesen sikerülne” kényszere csökkenti az esemény élvezhetőségét, ám az általunk szervezett budapesti sétál alkalmával, részvevőként nincs ilyen gond. Neked nincs más dolgod, mint élvezni a barátaid, szeretteid társaságát, hogy azután évek múlva is legyen mit emlegetni.

Ha ajándékutalvánnyal szeretnéd megajándékozni barátaidat, rokonaidat, nincs más teendő, mint e-mailben jelezni ezt felénk. Az e-mailbe írd bele a megajándékozott és a megajándékozó nevét, olyan megfogalmazásban, ahogy azt szeretnéd viszontlátni az utalványon. Válaszlevélben megkapod tőlünk a díj átutalásához szükséges adatokat.

 

Hol van a városi séták találkozási helyszíne?

Az egyes séták találkozási helyszínei eltérőek. Az adott tematikus sétához tartozó találkozási helyszínről a regisztrációt követően, a programmal kapcsolatos gyakorlati információkat tartalmazó levélben küldünk neked tájékoztatást. Sétáink kezdő és végpontja szinte minden esetben különböző. Ezt amiatt fontos tudnod, hogy ha azt tervezed, hogy a sétára gépkocsival jössz, akkor számíts rá, hogy a városnézés befejeztével nem az autód mellett találod majd magad, hanem körülbelül 10 perc gyaloglásra vagy néhány megállónyira tömegközlekedéssel. Az egyes séták végpontjairól a gyakorlati információkat tartalmazó levélben természetesen küldünk tájékoztatást, így teheted azt is, hogy a végponthoz teszed le az autót, ha onnét sietősebb az utad tovább.

 

A Budapesti Séták sétavezetői

A Budapesti Séták vezetőiben egy dolog a közös: küldetésüknek tekintik annak a szemléletnek a terjesztését, hogy érdemes megismerni mások történetein keresztül a várost, ahol élünk, az ország fővárosát, annak minden rejtett zugát, ismeretlen kincsét nemcsak felszínesen, amennyire a hétköznapokban való létezéshez szükséges, hanem minél mélyebben. Ha magunkévá tesszük azokat a történeteket, amelyeket a városi házak, fák, bokrok, hajók elbeszélnek a sétavezető és a séta részvevői tudásán, élményein keresztül, gazdagabbak leszünk.

A valahová tartozás érzése büszkeséggel tölt el, hasonlatosan ahhoz, mint amikor valaki a családfáját kutatja. Ahogy felmenőinktől, őseinktől önbizalmunk, stabilitásunk növekedését kapjuk, Budapesthez való közel kerülés ugyanezt az érzést biztosítja még akkor is, ha első generációs budapestiek vagyunk.

Hogy mi kell ehhez?

Csak egy jó adag kíváncsiság és nyitottság az új befogadására, az élménybe való belemerülés képességére, a kulturális étvágyunk kielégítésének igényére.

Ezen a küldetésen minden sétavezetőnk más. Alapcsapatunk szakképzett, felnőtt- és gyerekcsoportok vezetésében sokéves tapasztalattal rendelkező idegenvezetőkből áll, akik egyes városi séták megalkotásával, megszervezésével, a séták vezetésével, valamint a jelentkezőkkel való kommunikációval foglalkoznak.

Csapatunk tagjai azok a neves szakemberek is, akik egy-egy túra megszervezésére és levezetésére vállalkoznak, mégpedig abban a témában melynek ők elsődleges szakmájukban elismert művelői, kutatói és legtöbbször másutt is terjesztői, oktatói. A sétavezető aktuális és mély szakértelme garantálja azt, hogy első kézből hallgathat a városi séta résztvevője egy szórakoztató előadást úgy, hogy a szakember pulpitus helyett a témához kapcsolódó tényleges budapesti helyszínen, a szóban forgó tárgyak, épületek, állatok, növények társaságában mesél a résztvevőknek, így ők minden érzékszervüket használni tudják az élmény befogadása során. Hajózási szakemberrel sétálunk a Duna mellett csodálva az egyes történelmi jelentőségű hajókat, valláskutatóval nézegetjük az óbudai templomok ornamentikáját, és a város természeti értékei védelmét irányító szakember mutatja be nekünk a védett növényeket saját élőhelyükön.

 

Mi történik, ha elkések a városnéző sétáról?

Ha úgy alakul, hogy valami megakadályozza, hogy időben a városi séta kezdő helyszínén legyél, kérjük, hogy haladéktalanul tájékoztass bennünket erről a 06 30 400 80 47-es telefonszámon! 

A legjobb tanács, amit adhatunk, hogy a magad és a többiek minél zavartalanabb élményének garantálása érdekében legyél pontos!

 

Mennyi ideig tartanak a gyerekeknek szóló tematikus városnéző séták?

Tematikus városnéző sétáink általában beleférnek 2,5 órába. Az ettől való eltérést a programra való regisztrációd megerősítésekor jelezzük neked. Arra, hogy a városnézés Budapest területén esetlegesen nem várt akadályba ütközik, mely feltart minket, nincs hatásunk.

A sétákat a kiírt időpontban kezdjük. Ezért kérjük, hogy a sétákon jelenj meg pontosan a meghirdetett kezdési időre, mert lehet, hogy a sétavezető szívesen megvárna téged, de tekintettel kell lennünk a többi résztvevőre is, akik a pontos indulásra számítanak.

 

Mennyi gyaloglásra kell számítani a budapesti látnivalók megtekintése során?

Tekintettel arra, hogy ezek gyalogos városnéző séták, a gyaloglást nem lehet elkerülni. Néha egy látnivaló szemügyre vételekor, ha a téma indokolja, meg-megállunk, de hosszabban megpihenni a legtöbb esetben nincs mód.

A sétálás gyorsasága általában a normál gyaloglás. A túravezető feladata, hogy a csoport átlagos gyalogtempóját összehangolja azzal az előre eltervezett útvonallal, amelyet a tervezett látnivalók megkívánnak. Mivel sétáink nem ötven fős csoportokra vannak szabva, bizonyos fokú rugalmasságot engednek a tervezett idő vagy útvonal terén, tehát az előre tervezett útvonaltól vagy időintervallumtól valamennyire a résztvevők közös kérése esetén el lehet térni. (Ez azt jelenti, hogy a csoport közös döntése alapján lehet lassabb vagy gyorsabb tempóra váltani, ezzel változik a Budapest túra hossza, de akár kihagyható egy-egy állomás, ha a lassabb gyaloglás miatt nem szeretnétek hosszabb időt szánni a városnézésre.) Hangsúlyozzuk, hogy ilyen esetekben a csoport résztvevőinek konszenzusa szükséges.

Igénybe veszünk-e tömegközlekedést az alternatív városnézés során?

Egyes sétáinkon a gyalogos városnézés mellett igénybe veszünk tömegközlekedési eszközt is, ha a látnivalók közötti távolság megtétele aránytalanul sok időt emésztene föl.

Erről a regisztrációd utáni, gyakorlati információkat tartalmazó levélben küldünk neked részletes tájékoztatást (milyen közlekedési járművön hány jegyre lesz szükséged), hogy bérlettel vagy jegyekkel erre tudj felkészülni.

 

Budapesti séták során plusz költséget jelent a tömegközlekedés?

Igen. A tematikus séták részvételi díja az egyes belépőket tartalmazza, ám a tömegközlekedés használatára jogosító jegyek árát nem. Magadnak kell gondoskodnod BKK jegyeidről.

Kérünk téged, hogy a budapesti séták zavartalan lefolyása érdekében, amennyiben értesítettünk róla, hogy tömegközlekedést is igénybe fogunk venni, jegyeidet a séta indulásának időpontja előtt vásárold meg.

 

A budapesti városnéző séták megkezdését befolyásolja az időjárás?

Ahogy a mondás tartja: „nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista.” Ezt mi is így gondoljuk. Mi a Budapesti Sétáknál nem osztjuk azt a nézetet, hogy csak napsütésben, 20 fok körüli, szélmentes időben lehet felfedezni Budapest rejtett kincseit, és nagyon örülünk, ha ezt te is így gondolod. Ne ijedj meg egy kis széltől, esőtől, merd vállalni a részvételt az alternatív városnézés budapesti látnivalókban, rejtett kincsekben gazdag programját!

A sétáinkat Budapesten ennek megfelelően, úgynevezett „rossz időben” is megtartjuk, és szeretnék, ha ez a ti kedveteket sem venné el a részvételtől. Ha fúj a szél, vagy szemerkél az eső, az nem zárja ki, hogy a város rejtett kincseiből egy-egy darabot megismerjünk. A sok éves tapasztalat szerint, ha az aktuális időjárást adott keretnek tekintjük, és ennek megfelelően öltözködünk, akkor a komfortzónánkon ki sem kell lépni, és jól tudjuk érezni magunkat. A budapesti városnéző séták célja az ismeretszerzés, a résztvevő gyerekek tudásának, ismereteinek a bővítése, a város felfedezése. Ez a város, ahogy a mérsékelt éghajlaton az összes többi, változatosan él jó időben, rossz időben. Ugyanúgy létezik esőben, havazásban, mint kánikulában, szélben. Budapest megismeréséhez hozzátartozik ez is.

Az elővigyázatosság, felkészülés és óvintézkedések azonban minden helyzetben szükségesek. Nézd meg a séta előtti este a helyi időjárás előrejelzést, és annak megfelelően öltözködj! Természetesen extrém időjárás esetén elmaradhat egy-egy séta, de – amint hitelt érdemlően meggyőződtünk a kockázatokról – az elhalasztásról írásban tájékoztatunk minden regisztrált vendéget.

 

Mi történik, ha nem tudok részt venni a városnéző sétán?

Ha a séta előtt olyan előre nem látott életesemény jött közbe, ami miatt nem tudsz a sétán részt venni, akkor kérjük, hogy ezt minél előbb jelezd írásban az e-mail címen vagy a 06 30 400 80 47-es telefonszámon!

Regisztrációd nem vész el, hanem egy következő meghirdetett sétaalkalomra lesz érvényes.

 

Hány fősek a gyerekeknek szóló tematikus séták Budapesten és milyen megfontolásból?

A diákoknak szóló tematikus budapesti városnézések résztvevői létszáma széles szórást mutat: 15-35 fő között ingadozik. Arra törekszünk, hogy tematikus városnéző sétáinkon a résztvevők létszáma 35 fő alatt maradjon, ugyanis mi a profitlogika diktálta tömegrendezvények helyett az intimebb hangulatú alternatív városnézés élményét kedveljük. Az alacsonyabb létszám miatt oldottabb a hangulat, a résztvevő gyerekek is  könnyebben tudnak kapcsolódni egymáshoz. Arra törekszünk, hogy a túrákon résztvevő gyerekek ne izoláltan, hanem egymásra is odafigyelve vegyenek részt budapesti látnivalók megtekintésén ,és így vigyenek haza olyan élményeket, amelyek még otthon is tovább dolgoznak bennük.

Az egymásra való odafigyelés, a séták gyaloglós természete és interaktív volta miatt is adott, hiszen így sok olyan helyzet adódik, mely során egy látnivaló köré csoportosulva spontán beszélgetés alakul ki az adott témáról. A kis csoportos létszám erre a helyzetre erősít rá, mert nagyobb esélye van mindenkinek elmondani a véleményét, vagy élményeit a témával, látnivalóval kapcsolatban, ha ezt az összes részvevő hallhatja és nem vagyunk annyian, hogy órákba teljen, mire mindenkire sor kerül. (Ez egy buszon párosával ülő nagy csoportban, előrefele forduló, az utasokkal közvetlen kapcsolatot kialakítani nem kívánó idegenvezetővel nem lenne lehetséges.)

Sokszor a sétát az teszi nagy élménnyé, hogy van egy-egy résztvevő diák, akit személyes élményei kötnek az adott helyszínhez, épülethez, városrészhez, és pótolhatatlan értékű anekdotákkal, történetekkel szolgál a többi részvevőnek.

Ti, a résztvevők tesztek minden sétát egyedivé és megismételhetetlenné!

 

Kiből áll majd a csoport, akikkel részt veszek a városnéző túrán?

Minden esetben zárt gyerekcsoporttal dolgozunk. Csoportdinamikai szempontból nem előnyös, ha egy meglévő gyerekcsoportot vegyítünk egy másik gyerekcsoporttal, vagy olyan személyekkel, akik egyénileg szeretnének részt venni az adott tematikus városi sétán.

Természetesen egyéni érdeklődőknek is lehetőséget biztosítunk a sétáinkon való részvételre, úgy, hogy ez esetben az adott témához meghatározott minimális induló csoportlétszámhoz illeszkedő részvételi díjat számítjuk fel.

Természetesen vannak résztvevők, akik nem szeretnének ismerkedni, illetve csak azzal kívánnak beszélgetni, akivel jöttek, de a túravezetőtől szívesen kérdeznek a túra tematikájával kapcsolatban. Ez nem gond, mert az a fontos, hogy aki eljön egy alternatív városnézésre, jól érezze magát. Nagyon fontos, hogy tartsuk tiszteletben egymást és egymás igényeit!

Legyünk tekintettel azokra is, akiket kizárólag a téma érdekel, a város és a történelem, de nekik az a kikapcsolódás, ha nem kell kommunikálniuk. Ez a típusú résztvevő is kiválóan tudja magát érezni a sétán, mert a séta rugalmas keretei miatt megvan a lehetőség arra is, hogy passzívan vegyen részt a sétán és élvezze a „semmit nem kötelező” elv nyújtotta lehetőséget.

 

Vihetek-e egészen kicsi gyerekeket a tematikus városi sétákra?

Szívesen látjuk sétáinkon minden gyereket! A 6 év alatti gyerekeknek sétáinkon a részvétel ingyenes. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a sétáink jelentős részének témaválasztása illeszkedik ahhoz az életkorhoz, amelyikben a témát a hazai iskolákban tárgyalják.  Mivel te ismered legjobban a saját gyerekedet, ezért nem határoztunk meg egyértelműen életkori minimumokat a részvételhez.

Egy középiskolás minden bizonnyal érti már azokat a történeti összefüggéseket, melyeket a történelmi, vallási vagy természeti vonatkozású túráinkban szó esik, sőt, akár aktuálisabb is lehet a tudása bizonyos témákról, ha mondjuk épp ebből a témából írt a héten témazárót. 

Ha a városi séta leírásából nem egyértelmű számodra, hogy a gyereked élvezné-e, akkor a regisztrációnál jelezd, és segítünk meghozni a helyes döntést!

 

Tematikus séták Budapesten iskolai csoportok számára

Számos iskola törekszik arra, hogy a tanterv elmélyítését más, tanórán kívüli foglalkozással is segítse a tanulói számára. Bevett gyakorlat például a múzeumi kirándulások megszervezése.

Kevesen gondolnak ugyanakkor a történelemhez kapcsolódó épületek, és természeti jelenségek természetes környezetükben való tanulmányozására. Köz- és magánépületeivel, köztereivel egy-egy település, különösen a főváros maga is alkalmas némelyik történelmi korszak, irodalmi mű vagy korszak szemléltetésére. Sőt, az év végi kirándulásig sem kell várni azzal, hogy a városi gyerekek is megismerjék a természet értékeit.

Interaktív és játékos, speciálisan gyerekcsoportok részére kidolgozott városnéző sétáinkkal mi mindezt a tudást élmény formájában közvetítjük. Tanulóik a Pál utcai fiúk, az 56-os forradalmárok, a görög hősök, Petőfi Sándor nyomát, vagy a budapesti vadon rejtett kincseit keresve bejárják a meghatározó történelmi, irodalmi, természeti helyszíneket, elviszik magukkal azok hangulatvilágát és ismeretanyaguk is növekszik!

Az iskolai csoportok jelentkezése a városnéző sétára nem a hagyományos módon történik a honlapon keresztül, hanem egy szabadon fogalmazott e-maillel az e-mail címre. (Erről a kérdésről lásd még feljebb „A gyerekcsoportok részére tervezett alternatív városnéző sétára is a fenti módon kell jelentkezni?” pontot.)

 

Készíthetek-e hang- és képfelvétel, jegyzeteket a tematikus sétákon?

Mindenkit bátorítunk, hogy Budapest rejtett kincseit, amelyek a séták során megtetszettek neki, fotók formájában megossza barátaival a közösségi oldalakon. Ezzel nemcsak a barátok tudják meg, hogy milyen izgalmas helyeken jársz szabadidődben, hanem egyúttal terjeszted azt a kulturális műveltséget, amelynek terjesztése közös célunk. A te barátaid felé való infók átadására pedig Rád is nagy szükség van!

Különösen örülünk annak, ha tag-ekkel ellátva osztod meg a tartalmakat, feltüntetve a tag-ben a Budapesti Sétákat. (#budapestisetak)

Nem vonatkozik mindez a hang- és videófelvételek valamint jegyzetek készítésére, melyeket a fotókkal ellentétben nem támogatunk.

 

Használhatok-e telefont a városi séta időtartama alatt?

Köszönettel vesszük, ha a séta időtartama alatt lehalkítod a telefonod, és a facebookon sem csetelsz. Ez utóbbi nem nekünk probléma, inkább te maradsz le valami érdekesről és kihagyod mindazt, amiért fizettél és amiért eljötték velünk.

Nem fog rád szólni a sétavezető, ha mégis valami miatt égetően fontos, hogy felvedd a telefont, mert bízunk benned annyira, hogy fel tudod mérni, hogy mi az, ami valóban sürgős és fontos. Ha mindenképp hívást kell kezdeményezned, akkor kérünk, hogy ne a sétavezető beszéde, magyarázata vagy a közös csoportbeszélgetés alatt tedd, hanem a csendes sétaszakasz során, amikor kissé le is tudsz maradni a csoporttól.

Ami miatt a telefon kiiktatását kérjük, két oka is van: tény, hogy ha a sétán elhangzó információkra, történetekre való koncentrálást megszaggatod azzal, hogy felveszed a hívásaidat, hogy magad kezdeményezel hívást, akkor ezzel zavarod az idegenvezetőt, illetve megnehezíted a többiek odafigyelését a témára. Fontosnak tartjuk egymás tiszteletét a csoportban.

A másik dolog, hogy kimutatott tény, hogy ha az egy dologra való koncentrációdat megszakítod – mely ez esetben az idegenvezető szövege, a helyszínek, ahol éppen sétálsz, vagy a túratársaid kérdései és hozzászólásai – akkor ellenében hatsz a jelenlétnek. Ha pedig nem vagy jelen egy helyzetben, akkor megfosztod magad az élménytől, melynek részese lehetnél, és az élmény és a tudás nem lesz olyan maradandó benned, mintha valóban ott lennél.

Láttál már turistákat, akik úgy haladnak az utcán, hogy folyamatosan maguk előtt tartva a fényképezőgépet vagy telefonjukat, akarják megörökíteni az élményt? Akik azt a tíz percet, amelyet az Eiffel torony tetején eltölthetnek, folyamatos szelfizésre fordítják, hogy minél tökéletesebb legyen a fotó? Lehet, hogy a virtuális világ látni fogja, hogy ők ott jártak, és lehet, hogy ha hazaérnek, a fotókból majd összerakják, hogy merre jártak, de az is biztos, hogy pont az a dolog marad ki, amit szerettek volna a gépkattogtatással bebiztosítani: az élmény.

És igen, a fotózás mellett ebbe a kategóriába tartozik az is, ha folyamatosan rá-rápillantasz a telefonodra, hogy ki kommentálta legutóbbi posztodat, milyen érdekesség történik az adott pillanatban a világban. Ne tedd!

Legyen most a séta, amin részt veszel, a legérdekesebb!

 

Mennyire közelíthetők meg kerekesszékkel a tematikus városnézés helyei?

Tematikus sétáink célállomásainak többsége kerekesszékkel csak korlátozottan megközelíthető. Ennek egy része a budapesti közlekedés – vannak járatok, amelyikre egyáltalán nem, vagy nem mindegyik időpontban közlekedő járművére lehet kerekesszékkel felszállni, és akkor már lemaradsz a csoporttól. Olyan sétánk is van, melynek során metrózunk, és sajnos a metróba való lejutás Budapesten kerekesszékeseknek nehezen megoldható. Ezekre a sétákra, ha nincs segítőd, nem javasoljuk a regisztrációt. Ilyen helyzetekben külön sétaidőpont egyeztetését javasoljuk, és kidolgozunk egy olyan útvonalat, hogy te is részese tudj lenni az élményeknek és a tudásnak.

Van olyan sétánk, amelynél az egymáshoz közeli helyszínek miatt nem használunk tömegközlekedést és szűk lépcsőkön sem kell feljutni, ezekre nyugodtan regisztrálhatsz, akár segítő nélkül.

Harmadrészt vannak olyan sétáink, amelyek kicsit nehezebb terep a számodra, mondjuk van benne egy lépcső, vagy egy hepehupás ösvény. Ilyenkor csak az a fontos, hogy mindenképpen jelezd, hogy mozgásodban akadályozott vagy, hogy reagálni tudjunk erre, hogy javasoljuk-e neked a csoportos túrát, illetve, hogy a túravezető készüljön rá, hogy a séta során egyes résztvevők segítséget fognak tőle kérni.

Mindenképpen a legfontosabb dolog, hogy ha megtetszett egy sétánk, amelyikre szívesen eljönnél, jelezd ezt számunkra, és egyeztessünk arról, hogy miképpen tudsz ennek az élménynek a részese lenni. Szeretnénk, ha az általunk kínált élmények, a budapesti séták, a tematikus városnézés, az alternatív budapest túra mindenki számára elérhető programokat nyújtana.

 

Vihetek-e kutyát a városnéző sétákra?

Városnéző sétáink „kutyabarátak”, szívesen látjuk a pórázon tartott és a városi közlekedéshez szokott ebeket a köreinkben.

Természetesen előfordulhat, hogy bizonyos helyekre, belső terekbe, például templomokba, fürdőkbe, nem lehet kutyát bevinni. Ha kiválasztottál egy sétát, amelyen részt szeretnél venni, és kutyád is szívesen magaddal hoznád, kérjük, jelezd ezt a regisztrációkor a „Megjegyzés” rovatban. Erre válaszolva jelezzük majd neked, hogy van-e valamilyen akadálya a kutya részvételének, illetve azt is, hogy ha kívül kell maradnia valamelyik létesítményen, az körülbelül mennyi ideig tart. Így a kutyádat jól ismerő gazdiként eldöntheted, hogy elhozod-e vagy az épületen kívül maradsz a kutyussal arra az időre, amíg a csoport bent van.

 

Lehet-e dohányozni a városnéző sétákon?

Bár a legtöbb sétánkat szabadban tartjuk, így a dohányzás elvileg megengedhető. Emellett kérjük, légy tekintettel arra, hogy nem egyedül, hanem társaságban sétálsz, így jó, ha tiszteletben tudod tartani sétatársaid igényeit is.

Ha mindenképp szeretnél rágyújtani, kérlek, tedd akkor, amikor a csoport mozgásban van, és a túravezető a beszédben épp szünetet tart, hogy könnyen lemaradhass néhány métert a csoporttól, és könnyen csatlakozhass, ha a helyzet úgy kívánja.

Természetesen egy kulturális látnivaló belső megtekintésénél minden esetben tilos a dohányzás, akkor is, ha erre külön tiltó tábla nem hívja fel a figyelmet!

 

Milyen lehetőség van budapesti városnéző séták során mosdóhasználatra?

Bár igyekeztünk sétáink útvonalát úgy alakítani, hogy ha lehetséges, érintsünk néhány felkereshető mosdót, de ez sajnos nem mindig megoldható. Kérjük, hogy ennek a bizonytalanságnak a figyelembevételével indulj el otthonról a tematikus városnézésre, mert nem szeretnénk amiatt a séta elején időt veszíteni, hogy valaki éppen mosdót keres, a séta folyamán pedig az élményre való figyelésből vesz el, ha másra kell koncentrálni. Általában a séta közepe vagy vége felé tudunk betérni egy-egy mellékhelyiségbe.

 

Van-e lehetőség étkezésre a tematikus séták során?

A séták alatt szabadon lehet enni-inni – olyan ételt és italt, amit magaddal hoztál. Javasoljuk is, főleg a nyári melegben, hogy legyen nálad egy üveg víz, tea vagy üdítő, hiszen a túrák időtartama kb. 2,5 óra, ezalatt mozgás nélküli állapotban is fontos a megfelelő folyadékbevitel.

Hozhatsz magaddal egy szendvicset, amit otthon elkészítettél, vagy az aluljáróban vettél a pékségben, de egy zacskó ropi vagy keksz is megteszi. A túráink többsége 10-11 körül kezdődik, a déli ebédet, ha ahhoz vagy hozzászokva, a délutánba (13 – 14 óra tájára) kell csúsztatnod.

Főtt ételt, amit nem tudsz „csak úgy” bárhol bekapni, ne hozz magaddal, mert sétáink során nincs lehetőség arra, hogy asztal mellett, evőeszközzel elfogyaszd.

Lesznek olyan helyzetek, például bizonyos épületek, főleg templomok, fürdők meglátogatásakor, amikor azt kérjük majd, hogy ne most étkezz. Kérünk, hogy ezeket a kéréseket tartsd tiszteletben!

Ha teheted, akkor fogyaszd el a harapnivalód, amikor a sétavezető a magyarázatban éppen szünetet tart, hogy ne vond el arról sem magad sem más figyelmét, illetve amikor a séta tempója ezt neked kényelmesen megengedi.

 

Teendőd a budapesti városnéző séta után

Mondd el minél több embernek, hogy merre jártál, és mit láttál! Számunkra rendkívül fontos, hogy a sétáinkkal ne csak az éppen rendelkezésre álló szabadidődet töltsd el, hanem tényleg tudj meg minél többet a lakókörnyezetedről, a városodról, az országodról, ahol élsz.

Tudasd velünk, hogy hogyan voltál megelégedve velünk! Amennyiben a séta elnyerte tetszésedet, ajánld ismerőseinek is – akár egy megosztással a Facebookon vagy más „socal media” felületen. Ha így teszel, kérjük, hogy a tag-ben (#budapestisetak) tüntesd fel a Budapesti Sétákat!

Annak külön örülünk, ha úgy döntesz, hogy a séta oldalán a „Egy hozzászólás elküldése” gombra kattintva írsz egy-két mondatot a budapesti városnéző séta élményeiről. Szintén nagy öröm számunkra, ha facebook oldalunkon is írsz néhány szót. Minden visszajelzést szívesen fogadunk.

Ha van olyan ötleted, amelyet budapesti séta formájában szívesen látnál viszont, kérjük, oszd meg velünk, hogy megvalósíthassuk!