Őrizd meg Budapest természeti sokszínűségét, támogasd velünk együtt a Magyar Madártani Egyesület munkáját!

Ha velünk sétálsz, aktívan hozzájárulsz Budapest természeti értékeinek megőrzéséhez – ha velünk tartasz, anyagilag támogatod Budapest vadon élő állatait!

A biológiai sokféleség földünk élővilágának változatosságát jelenti. Ha figyelemmel követtük az elmúlt évtizedek magyar helyzetről írt tudományos szakcikkeit vagy népszerűsítő írásait, akkor a világ számunkra referenciának tekintett más részeivel – pl. Nyugat-Európával – összevetve megnyugtató helyzetképet kaptunk.

Hazánk még ebben a pillanatban is valóban jó adottságokkal rendelkezik az élővilág változatossága tekintetében. Pontosabban: ma még!

Ugyanis a kérdést folyamatában vizsgálva már messze nem ilyen kedvező a kép: a rövid távú gazdasági érdek dominanciája veszélyezteti a biológiai sokféleséget. A gazdasági szereplők növekedési vágyai miatt nyomás nehezedik a zöldterületekre. Az infrastrukturális fejlesztések következtében szemmel látható a zöldterületek pusztulása, a mezőgazdasági termelés nagyipari jellege a természetes élőhelyek eltűnését eredményezheti.  

Az egyes fajok populációi nemcsak a nagyvilágban zsugorodnak, hanem Magyarországon is: hazai folyóink természetes árterületeinek 4/5-e már elpusztult, a ragadozó- és énekesmadárfajok egyedszámai erősen visszaestek, valamint a növénytermesztéshez szükséges beporzó rovarok populációinak és egyedszámának csökkenése az élelmiszerbiztonságot is veszélybe sodorhatja.

A nem túl szívderítő folyamatok mellett azért akad néhány reménykeltő változás is. Gondoljunk csak az olyan sikeres programokra, mint az eurázsiai hód, a rákosi vipera, vagy a kékvércsék állományainak megőrzése.

Mi a Budapesti Sétáknál azt szeretnénk, ha mi magunk és gyerekeink néhány évtized múlva legalább a maihoz hasonló élőhely- és élőlény sokszínűséget, természetközeli állapotot tudhatnának magunk körül, nem pedig egy egysíkú, a gazdasági igényeinek alárendelt monoton kultúrtájat.

Ennek érdekében összhangban a – facebook által nekünk adományozott – természettudatos utazási iroda címmel elhatároztuk, hogy a fix időpontra meghirdetett (zöld színnel megjelölt) sétáink esetében minden megvásárolt részvételi jegy árából 100 Ft-ot önkéntes felajánlással a biológiai sokféleség Budapest területén megvalósuló megőrzésére fordítjuk, és ehhez szakmai partnernek megnyertük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet. A Budapesti Séták által felajánlott évenként összegyűlt adományból az egyesület állati lakhelyeket helyez ki budapesti élőhelyekre, ezáltal biztosítva a Budapest területén vadon élő állatok fajgazdaságát.

Nektek nincs más dolgotok, mint részt venni fix időpontra meghirdetett (megjelölt) programjainkon, és mi minden megvásárolt sétajegy árából 100 Ft-ot továbbítunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, hogy abból minél több állati lakhelyet telepítve, segítse az urbanizáció káros hatásai miatt meggyengült állatfajok budapesti egyedeit a fennmaradásban.

Programunk 2020. júniusában indult. Ha 2021-ben sétáitok során felkeresitek Budapest erdőit, mocsarait, és méhecskehotelt, békavárat, költőládát, odút vagy mókusetetőt láttok, gondoljatok a Budapesti Sétákra és magatokra: könnyen lehet, hogy a budapesti állatok kényelmes otthonaikat nektek köszönhetik!

Támogatói sétáink:

Sőrgyári séta

Sörgyári capriccio

Rózsa Sándor betyárjaival sokfelé portyázott az országban, nyomában a pandúrokkal, akik elől szinte mindig meglépett egy-egy útmenti csárda alatt kígyózó alagúton át. Ezeket a néhány méteres titkos alagutakat ma is mutogatják az arra járóknak. Kőbányán nem voltak betyárok, sem pandúrok, viszont volt és van egy a kerület nagy része alatt megbújó pincerendszer. Bővebben…

Fürdő séta

Van, aki forrón szereti

Éghajlatunk változása – gondoljunk csak az elmúlt évek hőhullámaira vagy a rövid, heves esőzésekre – mindennapi tapasztalatunk…

Bővebben…

Fürdő séta

2000 éves fürdőváros

Mit adtak nekünk a rómaiak? – hangzik el a már szállóigévé lett kérdés a Brian élete című angol komédiában. A fürdőket! – vághatjuk rá mi magyarok Budapestre gondolva. És valóban, a termálvizet az elmúlt kétezer évben „kézről kézre” adták egymásnak az itt élő kultúrák.  Bővebben…

Pát utcai fiúk séta

Szerelmek Budapest szívében

Mi más is juthatna eszünkbe a tavasz hallatán, ha nem a szerelem, a boldogság és a napsütés? Bővebben…

Isten útjai séta Budán

Isten útjai

Izgalmas és misztikus vallástörténeti városnézésre invitáljuk Önt.A zsidóság, a kereszténység és az iszlám nyomában, kifürkésszük az Isten útját Budapesten, vagy legalábbis Óbudán és Budán!

Bővebben…

Pát utcai fiúk séta

Fáradt kutya – jó kutya (Pilisi kirándulás kutyáknak és gazdiknak)

Városi gazdiként bizonyára Te is tudod, hogy szuper dolog egy közeli futi, ha reggel-este le kell ugrani egy rövid sétára. Bővebben…

Kőbányai séta

Ötórai tea

Szívesen megiszol néha egy csésze ízletes teát? – Akkor ezt a sétát neked találták ki!

Bővebben…

Pát utcai fiúk séta

Hungara, avagy prostituáltak a 19- 20. század fordulóján

A “prostitúció” azon társadalmi jelenségek egyike, amelyről mindenkinek megvan a – legtöbbször igen szélsőséges – véleménye.

Bővebben…

Wellness utazás a Föld középpontja felé

Wellness utazás a Föld középpontja felé

Aki eljön velünk erre a sétára, megkapja Budapest rejtett kincseinek esszenciáját. A turistáktól nyüzsgő belvárosból a hegy gyomrába rejtett keskeny alagutakon keresztül másodpercek alatt egy izgalmas „alvilágba” csöppenünk.

Bővebben…

Dunai séta

Hajóvonták találkozása tilos

Budapestet joggal nevezték és nevezik a Duna királynőjének, még ha ruházata az évszázadok során nem mindig volt tündöklő. Egy azonban bizonyos, a Duna kék szalagja tette a fővárost világvárossá.

Bővebben…

Normafa séta

Farkasölő sisakvirág és a többiek

Tudtad, hogy a város határain belül eddig közel 300 madárfajt figyeltek meg a kutatók, a vadon élő növényfajok száma pedig eléri az 1500-at?

Bővebben…

Kőbányai séta

Ábrahámtól Szent Antalig

Ha Kőbánya, akkor sör – mondják sokan. A képzettársítások száma szinte végtelen. Na de kinek jutna eszébe Kőbányáról a Magyarországon élő lengyel kisebbség? Ki gondolná, hogy itt van az ország egyetlen keresztyén felekezethez tartozó temploma, ahol tóratekercset őriznek.

Bővebben…

Budapet mocsarai

Ingoványos talaj

Hatalmas erdőségei mellett lápok, mocsarak őrzik a Pesti-sík hajdani hatalmas vizes élőhelyeinek régmúlt emlékeit.Tudtad, hogy itt még ma is megfigyelhetők kócsagok, récék, sirályok, nádiposzáták és hattyúk?

Bővebben…

Vélemények

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .