A budapesti épített örökség nagy részét az egy évszázaddal ezelőtt épített épületek szolgáltatják. A kor egyik meghatározó művészeti irányzat a szecesszió.

Szececciós kiállításokra járni, szecessziós túrákat tenni ma trendi dolog, és Budapest valóban alaposan el van látva ilyen emlékekkel. Persze csak akkor szoktunk ilyenekre vállalkozni, ha azok a Belvárosban vannak.

Mindannyian ismerjük a hazai szecesszió nagy budapesti alkotásait: Iparművészeti Múzeum, Postatakarékpénztár, Földtani Intézet.  Mindannyian Lechner Ödön művei.

Lechner tanítványa, Lajta Béla is számos ismert szecessziós épülettel gazdagította Budapestet: Új Színház, Vakok Intézete, Vas utcai Kereskedelmi Iskola.

Ugyanakkor Lajtának vannak kevésbé ismert alkotásai is, amelyek a Belvárostól távol, sírköves műhelyek közelében, borostyánnal benőtten várnak arra, hogy valaki felfedezze őket.

Ezekre láthatunk szép példákat a Kozma utcai zsidó temetőben.

A temetőfalhoz épített két Lajta alkotás közül a feltűnőbb a Schmidl sírbolt. Igazából rendhagyó türkizkék színével, formájával annyira kiugrik a környezetéből, hogy nem lehet nem észrevenni. Olyan mint egy mézeskalácsház. Elsőre látásra ez meghökkentő, mert a halál fogalmunk (és ennek építészeti megjelenítése) nehezen hosszható összhangba a mézeskalácsházzal.

A sírboltot 1903-ban építette Lajta Béla Schmidl Miklós megrendelésére. A sír alakja alaposan felpakolt szénaboglyára emlékeztethet bennünket.

Kozma utcai temető
A homlokzat közepén kétszárnyú kovácsoltvas ajtó található, melynek rácsai fűzfaágat mintáznak. A homlokzat két szélére korsómotívumot mintáztak, melyekből indák nőnek ki. A kerámiákat a Zsolnay gyár, a mozaikokat Róth Miksa gyártotta.

A sírboltot indenütt növénymotívumok díszítik.

Kozma utcai temető
A homlokzat tetején egy Dávid-csillag alakú virág látható. Alatta három mélyített felületben aranyos szélű mozaikok, körülöttük pedig nagy nyíló rózsák vannak.

Kozma utcai temető
A sírbolt hátsó oldala belül egy nagy aranymozaik-felület, amelyet egy nyolcfonatú életfa ural.

Kozma utcai temető
A boglya-formájú épület oldalfalát hatszirmú virágok díszítik, a porzók helyére pici sárga üvegek vannak beékelve, amelyek a sírboltban világítóablakként működnek.

Kozma utcai temető
A másik Lajta-alkotás a körülbelül száz méterrel távolabb található Gries-síbolt. Az egykori bélletes kapuból csak a hatágú csillagokkal díszített felső ív maradt meg, rajta a sírbolt tulajdonosának nevével.

Kozma utcai temető
Az épület belsejében minden falat gazdag mozaikdíszítéssel láttak el. A két oldalsó falon Júdea oroszlánjai kaptak helyet.

Kozma utcai temető
A sarokívekben pálmafák díszelegnek. Mint tudjuk, a pálma a győzelem és a jólét szimbóluma. Mind a rómaiak, mind a zsidók győzelmi felvonulások alkalmával vitték a pálmaágakat. (Jézus jeruzsálemi bevonulásakor például az emberek szintén pálmaágakat dobáltak a lába elé.)

Kozma utcai temető
A kupolát négy oldalról törik át a hármasával álló ólomüveg világítóablakok.

Kozma utcai temető
Javaslom, hogy szánjanak arra egy napsütéses délelőttöt, hogy a 37-es villamossal kizötyögnek a Kozma utcai zsidó temetőbe!