Van új a föld alatt! Április 15-én ezzel a címmel nyílik meg az Aquincumi Múzeumban a 2010-es év legszebb ásatási leleteit bemutató kiállítás.
A kiállítás látványosságai között megtalálhatók az Észak-Afrikából származó – a saját korukban is ritkaságszámba menő – kerámiaedények vagy az óbudai helytartói palota küszöbmozaikja. Az egykori palota alapfalai a Szigeten, a golfpálya füve alatt bújnak meg, közel a Bed Beach-hez, a Mokka Cukkához és a Dokk Klubhoz.
Hogy könnyebb legyen a ráhangolódás a kiállításra – megemlítek két filmet, ami témáját tekintve kapcsolódik Aquincumhoz, helyesebben a Római Birodalomhoz, és az egyiket a mozik most játszák.
Mindkét film a rejtélyes módon eltűnt IX. Légió történetét dolgozza fel – eltérő nézőpontból.

A légió történetével kapcsolatban csak annyi bizonyos, hogy azt Pompeius hozta létre időszámításunk előtt 58-ban. A légió harcolt Julius Caesar irányítása alatt a mai Albánia és Görögország területén valamint Afrikában. A katonák részt vettek Britannia és még sok más terület meghódításában, amikor egyszer csak a második században a források elhallgatnak róluk.

Római légió
Különös eltűnésük persze rengeteg lehetőséget adott és ad mindazoknak, akik erősen vágynak arra, hogy beteljesítve Andy Warhol híres mondását, szerezzenek maguknak 15 percnyi hírnevet.
Jelentkezőkből és teóriákból nincs is hiány: ennek a leképeződése a két említett film, amelyek angol-amerikai produkcióként Skóciába teszik a légió pusztulásának helyszínét.

Hogy miért éppen oda?

Rosemary Sutcliff angol írónő 1954-ben írt egy történelmi regényt Eagle of the Ninth címmel, és mivel a filmek megvalósítása iszonyú költségeket előteremtését igényelte az angol- amerikai alkotóktól, belekapaszkodva a fenti regénybe, a légió végzetének helyszínéül – ha már Kaliforniát nem választhatták – a brit szigeteket szemelték ki.

Az írónő szerint a IX. Légió a skóciai piktek elleni hódító harcokban veszett oda. Lényegében mindkét film ezt a kitalált hátteret veszi alapul, eltérő forgatókönyvi, rendezői és színészi teljesítménnyel elbeszélve a történetet.

A magyar mozikban az elmúlt évben játszott magyarul Kilencedik légió (Centurion) címet viselő történelmi akciófilmben körülbelül annyi a gyilkosság, mint a Kill Billben (de kevésbé vicces módon előadva).