Rákoscsaba kisebbik – egykor volt strandja – Rákoscsaba-Újtelepen található.

Az 1 hektárnyi területen két medence került kialakításra. Az 50 méteres hosszúságú úszómedencét – a megszokottól teljesen szokatlan módon – középen kettéválasztották. Így biztosították azt, hogy amíg az egyik részt leengedik, s újra feltöltik, addig a másikat használhassák a fürdőzők.

Rákoscsaba-Újtelepi Strand medence ma

Szintén érdekessége (volt) ennek a strandnak, hogy a medence, nem hosszirányban, hanem keresztirányban lejt. Ez a megoldás tette lehetővé a kettéosztást, hiszen így mindkét térfélen egymástól függetlenül tudták garantálni a víz folyamatos mélyülését, ami a régi műszaki eljárásokban (gravitációs elvezetési mód) szinte minden medencét jellemzett.

Rákoscsaba-Újtelepi Strand medence ma

Az úszómedencétől nem messze található a jelenleg homokozóként működő gyerekmedence.

Rákoscsaba-Újtelepi Strand medence régen

Rákoscsaba-Újtelepi Strand medence ma

Hasonlóan a Rákoscsabai (Mária) Strandfürdőhöz, ez is hidegvizű fürdő volt.

De ellentétben a rákoscsabai nagytestvérével ide a végzetet nem a rendszerváltást követő profitközpontú szemlélet hozta el, hanem az, hogy a 70-es években a strand saját vízbázisába belefúrtak, s a víz elszökött.

Később a medencében koncerteket is adtak – a félig zárt tér érdekes hangzást biztosított.
Rákoscsaba-Újtelepi Strand medence ma

De az évek során volt itt KISZ építőtábor is. A tábor munkásai bélelték ki a Rákos-patak medrét beton idomokkal, ami jelentősen javította ugyan az árvízbiztonságot, de elsorvasztotta az addig gazdag élővilágot.

A környékbeli gyerekek a II. világháború előttről ottmaradt, és tönkrement zsilipek maradványait felhasználva kis szakaszokat rekesztettek el maguknak a patakban, és az így létrehozott alkalmi medencékben fürödtek.

A fürdés mellett rendszeresen jártak horgászni is. Abban az időben a patak nevének megfelelően elég sok folyami rák élt a vízben. Az úszó mozgásából lehetett tudni, ha a kapás nem a remélt hal, hanem rák volt. Az úszót a rákok a halaktól eltérő módon folyamatos mozgással húzták lefelé….