Az elpusztult budapesti fürdőkről szóló sorozatomnak ebben a részében az Elektronikus Mérőkészülékek Gyárának (EMG) sashalmi telephelyén létesült egykori strandjáról lesz szó.
Az 1950-ben létrehozott gyár 1952-ben költözött a főváros XVI. kerületébe, Sashalomra. Az EMG elektromos és nem-elektromos mennyiségek mérésére szolgáló készülékeket gyártott. Készültek itt fénymérők, generátorok és orvosi vizsgálókészülékek egyaránt.

Termelésük hamar felfutott, és ez együtt járt a gyáregységek bővülésével, ennek következtében pedig a dolgozói létszám növekedésével is. A legsikeresebb időszakban körülbelül 3000 ember dolgozott itt.

Ennek a nagy népességnek munkásjóléti intézkedésként strandfürdőt nyitottak a gyár területén. A XVI. kerületben, a gyár központi épületéhez közel, a Pirosrózsa és a Cziráky utca sarkán 1959-ben alakították ki a hidegvizű, csak nyáron üzemelő strandot. A bejárat a Cziráky utca felől nyílott – akárcsak ma is.

A telek hosszanti oldalán alakították ki a földszintes öltözőépületet, ahol a fürdőzők ruháikat tudták elhelyezni.
EMG strand ma
Az öltöző melletti térségben épült meg a 25×15 méteres strandmedence. Mélysége 0,9-2,2 méter között váltakozott. A gyerekek részére sekély 5×4 méteres kismedencét is készítettek, közvetlenül a nagymedence mellé, az öltözőhöz közel.

EMG strand régen
A gyárat – és vele együtt a strandfürdőt is – a rendszerváltás következtében számolták fel. A medencék a gyár felszámolása után még hosszú ideig megvoltak – gaz nőtt bennük, és illegális szemétlerakóként működtek, majd 2007-ben egy üzemcsarnok épült a medencék helyére.

EMG strand ma
Mára erősen megváltozott a telek külseje. Munkásjóléti funkcióját, az EMG-vel együtt felszámolták. Ma már csak az egykori klubépület és a hosszan elnyúló öltöző áll, persze teljesen más funkcióval: kisebb- nagyobb cégek telephelyéül szolgál.

EMG strand Google Maps
Eredeti hangulatát a terület teljesen elvesztette, a medencék felidézéshez nagy képzelőerő szükségeltetik…

EMG strand Google Maps