A budapesti fürdők nagy része közismert épület. Az emberek tudják, hogy hol találhatók a városban a fürdők, még akkor is, ha személyesen korábban nem keresték fel azokat, mivel épületeik mindenki számára jól érzékelhetően vannak jelen a városi térben.

Egy (egykori) fürdőről ez azonban nem mondható el, diszkréten bújik meg a XX. kerület Lejtő utca 28. szám alatt. A Németvölgyi Strandfürdőről van szó.

Németvölgyi Strandfürdő régen

Létrehozásától, az 1960-as évektől, a Földművelődési Minisztérium tulajdonában volt egészen 2001-ig. Tulajdonosváltást követően a 2000-es évek első felében még használták, de szemmel látható módon ma már az enyészeté. 2006 óta a XII. kerületi önkormányzat tulajdonában van.

Németvölgyi Strandfürdő ma

A medence a hosszú, lejtős háromszög alakú telek középső részén helyezkedik el. A kedvezőtlen terepi adottságokat a tervező teraszok kialakításával orvosolta.

Németvölgyi Strandfürdő ma

A telek legalacsonyabb és egyben legszélesebb részén ma is használatos teniszpályák vannak. A középső részt a medence és egykor szépen parkosított térség foglalja el.  A területet a telek legmagasabb pontján kétemeletes (üdülő)épület zárja, aminek a földszintjén öltözők és zuhanyzók kerültek elhelyezésre.
Németvölgyi Strandfürdő medence

Németvölgyi Strandfürdő pingpong asztal