Az Orczy-kert nevét Orczy Lőrinc tábornokról kapta. 1783-ban azért vásárolta a területet, hogy ott vadászhasson.

A tábornok fia a vadászterületből angolkertet varázsolt, ami – miután megnyitották a nagyközönség előtt is – hamarosan a fővárosi emberek kedvelt kirándulóhelye lett.

A park annyira és felkapott volt, hogy 1815-ös pest-budai tartózkodása során Ferenc császár, I. Sándor cár és Frigyes Vilmos porosz király közösen látogatták meg és élvezték szépségét.

1829-ben a kertet a magyar katonatisztképzés számára vásárolták meg, s az elkövetkező években Pollack Mihály tervei alapján ide építették a Ludovika Akadémiát. Ekkor a közpark jellege teljesen háttérbe szorult, az akadémia gyakorlóteret és lovaspályát épített ide.

A második világháború után az egykori Ludovika területeinek és épületeinek egy részét a VIII. kerületi Tanács kapta meg, és 1960-tól a parkot – Asztalos János Ifjúsági Park néven – iskolai sportolás céljára alakították ki.

Volt itt labdarúgópálya, kézilabdapálya, röplabdapálya, atlétikapálya valamint fedett tanuszoda és nyitott strandmedence.

A strand a parkban került elhelyezésre. Ma már csak az üresen álló, pusztuló betonmedence utal arra, hogy itt 30-40 éve fürdőző gyerekektől volt hangos minden. A strandmedence nagysága 28×14 méter volt.

Orczy medence

Tőle néhány méterre építettek egy – az egészen kicsi gyerekeknek rendelkezésre álló kb. 4×4 méteres kismedencét. Ez utóbbinak látható nyoma már nincs, mert betemették, helyén fű nő. A földszintes öltözőépület ma raktárként, műhelyként működik.

Az egykori Ludovika komplexum Üllői út felé néző épületében, a mai Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnáziumban, alakították ki az 1960-as években a tanmedencét.

Tanmedence

Az iskola 2003-as felújítása során a medenceszintet teljesen átalakították, és több részre osztották. Jelenleg az egészségügyi szakképzést segítő demonstrációs-gyakorló szobák foglalják el a helyét.

Demonstrációs-gyakorló szoba

Emiatt a 10×7 méteres medencére ma már semmi nem utal, még „régészeti kutatásokkal” sem lehet egykori létét dokumentálni.

Demonstrációs-gyakorló szoba