Több ezer ember elmegy előtte nap mint nap, mégsem tudnak róla. Mi az?

Létezik egy olyan fürdő Budapesten, amely diszkréten rejti magát a kíváncsi szemek elől. (Előfordul ennek az ellentettje is: a Frankel Leó úti ál-török fürdő például jól látható, de nem működik!) A titkos fürdő az Erzsébet körút 51. szám alatt található és jelenleg a Royal Spa nevet viseli.

Royal Spa

Az Erzsébet körút 43-49. telken álló Corinthia Hotel Budapest, eredeti nevén Royal Nagyszálló – szintén Ray Rezső tervezése – 1896-ban nyílt meg. A francia reneszánsz stílusban tervezett épület elegáns báltermében ismerhette meg a főváros közönsége 1896. május 10-én a Lumière fivérek találmányát, a mozit.

A szálloda ma is mindenki számára ismert épülete mellett bújik meg a fürdő, melyet 1888-ban épített Freund Vilmos építész.

A vizes intézmény úszómedencét, kádfürdőket, gőzfürdőt, és inhalálótermet is magában foglalt. Ez utóbbiban fenyőolajgőzt lehetett belélegezni.

Royal Spa medence
A falakat Zsolnay csempék, míg az üveg-mennyezetek Róth Miksa által készített ólomüvegek díszítették.

Royal Spa Zsolnay
A fürdő kezdetben semmilyen kapcsolatban nem állt a mellette található szállóval. A maihoz hasonló közvetlen átjárást a két épület között csak 1903-ban alakítottak ki annak érdekében, hogy a Royal Nagyszálló vendégei is élvezhessék ezeket a szolgáltatásokat.

A fürdő a II. világháború végéig működött. A Royal Nagyszállóból időközben mozi lett, a fürdő pedig feledésbe merült. Ez az elfeledett állapot 1983-ig tartott, amikor felmerült, hogy garázs céljára alakítsák  át. Ez a terv szerencsére füstbe ment, és így megmaradt a két évtizeddel későbbi rekonstrukció lehetősége.

2006 óta a luxusszállodaként megnyíló Corinthia Hotel Budapest részeként üzemel újra, diszkréten visszahúzódva az előtte menő forgatag elől.