A lyukas zászló nyomában

Erőszakos kollektivizálás, erőltetett iparosítás, békekölcsön, vezérkultusz, kirakatperek. De vajon mi jellemezte a mindennapokat a sztálinizmus korában Magyarországon, milyen események vezettek az 1956-os forradalomig?Kíváncsi arra, hol végezték ki Rajk Lászlót, hogyan lehetett elkövetni közellátási bűntettet, és hogy hol alakult meg a forradalom szellemi előkészítő-műhelye, a Petőfi Kör? Ha szeretné tudni, hogy hogyan zajlott a Rádió ostroma, és hogy a Köztársaság téren milyen fatális tévedés vezetett a pártház feladásához, akkor feltétlenül jöjjön el erre a sétára!

Sétánk során az unalomig ismételt történelmi közhelyek helyett ritkán hallott történeteket ismerhetünk meg a forradalom mindennapjairól. Megtudhatjuk, hogy miről írt ’56 októberében a Nők Lapja, és hogy milyen volt a jampecdivat.

}

Időpontok


január 11. 10.00

Időtartam


A séta hossza: 2,5 óra

Árak


Felnőtteknek: 3200 Ft Nyugdíjasoknak: 2900 Ft Tanulóknak: 1590 Ft Tanulócsoportokat kísérő tanároknak: ingyenes

Indulás


Kiindulási pont: Nemzeti Múzeum

Jelentkezési lap

Jöjjön el Ön is!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám

Jelentkezők száma

Megjegyzés

Sétáig hátralévő idő:

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Vélemények

Stercz Ágnes

Kőbányai Széchenyi István Általános Iskola

20 hozzászólás

 1. Gyakorló pedagógusként azt tapasztalom, hogy egyre nehezebb 1956-ot tanítani a mai kor gyermekeinek. Hiába a ppt, a filmek, a visszaemlékezések felolvasása, valahogy ez a történelmi esemény nem tud közel kerülni a diákokhoz. Fejest ugortunk az ismeretlenbe, amikor jelentkeztünk erre a programra! Őszintén bevallom: minden várakozásomat felülmúlta ez a séta!!! Győző kiváló előadásmódja, szakmai felkészültsége élvezetessé tette a gyerekek számára ezt a délelőttöt!!! Mindenkinek csak ajánlani tudom!!! Köszönjük az életre szóló, maradandó élményt!

  Válasz
 2. 1956-t évtizedekig hazugság lengte körül és nagyon sok információ feledésbe merült. Ezen a túrán hű képet kaphatunk az 50-es évek mindennapjairól és a XX. század legtisztább forradalmáról. Minden hazáját szerető magyarnak ajánlom külföldön és itthon.

  Válasz
 3. A sok ismert tény mellett számtalan új információt is kaptunk, apró, hétköznapi részleteket. Öröm volt az is, hogy kisebb létszámmal is elindultunk, és a szemerkélő eső sem futamított meg senkit. Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz: igazi, élő történelemóra volt – és az itt hallottakat nem feledjük el másnapra… Köszönjük! Nóra

  Válasz
 4. Óriási élménnyel gazdagodtunk ma délelőtt. A kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert tények és összefüggések megismerése roppant izgalmas volt. Idegenvezetőnk – Győző – széleskörűen felkészült, láttuk, hogy nagyon szereti azt, amit csinál, így szinte azonnal ránk ragadt lelkesedése, végig úgy éreztük, hogy részesei vagyunk az eseményeknek. Az utókor emléktáblákon megjelenő tévedései elszomorítottak, annak dacára, hogy az ’56-os forradalom a maga nemében is nagyon összetett, szélsőségekkel tarkított, valójában tervszerűtlen események sorozata, és ráadásul áldozata egy évtizedeken át tartó politikai tudatos átpolitizáló hadjáratnak. Talán pont ezért volt megrázó a szálak boncolgatása. Tartalmas délelőtt volt. Ajánlom minden magyarnak, köszönjük.

  Válasz
 5. Nagyon tetszett a lyukas zászló tematikájú séta. Hatalmas élmény felnőtteknek és gyerekeknek, fiataloknak is. Győző lebilincselő, változatos, interaktív előadását mindenkinek ajánlom.

  Válasz
 6. Nyolcadik osztályos diákjainkkal vettünk részt ezen a történelmi sétán. Korabeli hanganyagok, képek és a gyerekek által életre keltett Rajk per tették még érdekesebbé és színesebbé a programot. Köszönjük a fantasztikus vezetést!

  Válasz
 7. A Pál utcai fiúk túrát követően most a lyukas zászló nyomában kalauzolt bennünket Nehéz Győző. Nem csak végigjártuk az 56-os események emblematikus helyszíneit, de korabeli hanganyagokkal, zenékkel, érdekességekkel keltette életre Győző a korszak hangulatát. A séta lezárásaként – a gyerekek által megidézett- Rajk per az eredeti helyszínen, az eredeti szöveg anyagával nem csak lenyűgöző volt, hanem érthetővé tette a 8.-osok számára a felfoghatatlant.
  Nagy élmény volt! Köszönjük.

  Válasz
 8. Köszönetem a mai budapesti sétáért ! / A lyukas zászló nyomában /

  Olyan helyeken jártunk, olyan információkat kaptunk, melyek messze felülmulták várakozásaimat.
  A túra idegenvezetője NEHÉZ GYŐZŐ , -aki a témából rendkívül felkészült,-tárgyi eszközökkel
  ( régi hanganyag, korabeli fotók, interaktiv játék ), illusztrált idegenvezetést produkált, választékos szép magyar beszéddel.

  Mindenkinek ajánlom, kit a téma érdekel.

  fentieket a FB re is feltettem, még a séta napján, az Önök elérhetőségével)

  Válasz
 9. Szept. 10-én vettünk részt a “Lyukas zászló nyomában” c. idegenvezetéssel egybekötött városnézésen.
  Olyan helyeken jártunk, és olyan információkat kaptunk, melyek messze felülmúlták várakozásaimat.
  A túra idegenvezetője NEHÉZ GYŐZŐ, – aki a témából rendkívül felkészült – tárgyi eszközökkel (régi hanganyag, korabeli fotók ) illusztrált idegenvezetést produkált, választékos szép magyar beszéddel.

  Mindenkinek ajánlom, akit a téma érdekel!

  Válasz
 10. Nem először és valószínűleg nem is utoljára sétáltam Győzővel, a Budapesti Séták szervezésében. Ő az a típusú ember, akinek nemcsak a fejében van hatalmas tudásanyag, hanem érthető és érdekfeszítő módon át is tudja azt adni, kedvességével és közvetlenségével pedig azonnal megnyeri a közönségét. A történelmet felelevenítő mondanivalókon túl az interaktív játék is nagyon jó ötlet volt. Arra biztatok minden történelmünk iránt érdeklődőt, hogy vegyen részt a sétán és a forradalom helyszíneit végigjárva engedje, hogy megelevenedjen számára a múlt.

  Válasz
 11. Most sem csalódtunk Győzőben. Hibátlan idegenvezetés, különleges helyek, érdekes történetek és persze szórakoztató stílus! Mindenkinek ajánljuk!

  Válasz
 12. “2016 február 20-án vettünk részt az élő történelem órán,a Budapesti séták keretén belül, a Lyukas zászló nyomában, a amit Nehéz Győző tartott.Kicsit hűvös volt még, amikor a Nemzeti Múzeum lépcsőjénél találkoztunk..Ám ez mit sem vont le abból, amilyen élményekben gazdag, szines , élvezetes, felkészült vezetést kaptunk.Nagyon tudom ajánlani mindazoknak, akik szeretnek a történelemmel közelebb is kapcsolatba kerülni.Köszönjük Győző, nagyon jó volt!!!

  Válasz
 13. Szerencsés véletlenek folytán igazán kiscsoportos idegenvezetésen vehettünk részt, egy hideg, de napsugaras októberi szombaton. Különleges élményben volt részünk Győző kalauzolásában.
  Persze másoknak nem kívánom azt az intermezzót, ami velünk történt. Besétáltunk mindhárman az elvileg lezárt, volt Pártházba a Köztársaság téren (II. János Pál pápa tér), és végignéztük ottani pusztítást-pusztulást. Onnan kijövet a kaput már zárva találtuk, kint viszont a Készenléti Rendőrség dörömbölt, hogy engedjünk be őket. A félreértések vígjátéka szerencsésen végződött, és ők is lelkesen hallgatták Győző történeteit.

  Válasz
 14. Sziasztok!

  Győző felkészültsége a legapróbb részletekre is kiterjedt, így az egész túra élő történelemmé vált. Ott sodródtunk mi is az eseményekkel. 🙂
  Igazi ÉLMÉNY volt, köszönjük!

  Csaba

  Válasz
 15. Kedves Győző! Nagyon köszönjük az igazán informatív és interaktív vezetést! Az érdekes történetek,a kép és hanganyagok,a szerepjáték és a közös beszélgetések révén megelevenedett a múlt, elképzelhettük, hogy mi is részesei vagyunk a korabeli eseményeknek.Kis csoportunk minden tagjának nagyon tetszett a vezetés és élményt jelentett ez a túra, szívesen részt veszünk majd másik budapesti sétán is.

  Válasz
 16. Nagyon érdekes sétán vehettünk részt .Az idegenvezető felkészült volt .mindenkinek csak ajànlani tudom Köszönöm Nehéz Győzőnek . Várom a következő sétát

  Válasz
 17. Ma vettem részt a Nehéz Győző által vezetett sétán. Nagy élmény volt felkészültsége, jó stílusa és a sok plusz amit a séta során adott a részt-vevőknek. Szívesen vennék részt bármely más sétáján és sajnálom hogy sosem volt ilyen történelem tanárom. Köszönöm!!!

  Válasz
 18. Élményszerű történelemóra!
  Október 18-án vettünk részt tanítványaimmal azon a történelmi sétán, amit Nehéz Győző vezetett. Reméltük, hogy diákjaink érdeklődéssel figyelik az 56-os események bemutatását, és a sok megemlékezés után, amin eddig részt vettek, valami újszerű bemutatás részesei lehetnek. A séta minden várakozásunkat felülmúlta. Nemcsak, hogy figyeltek, de kérdeztek és a hazafele vezető úton beszélgettek a látottakról. Ez olyan eredmény, amit kevesen tudnak elérni a mai diákoknál. Természetesen mindenkinek ajánlottuk ezt a programot!
  Még egyszer köszönjük! 🙂
  Kohutné Simon Erika
  Székesfehérvár

  Válasz
 19. Négy napos ünnep utolsó napján jelentkeztünk a sétára a férjemmel és rajtunk kívül senki más, és mégis megtartották a vezetést.Csodálkoztam, de nagyon örültem.Igazi, a helyszinen tartott történelemóra volt ami három órára sikeredett, mivel a kis létszám miatt időnként beszélgetés kerekedett közöttünk.Mindenkinek ajánlani tudom ezt a sétát!

  Válasz
 20. “56-os “”sightseeing”” lyukas zaszlo jegyeben
  Bevallom, az elmult evekben reszt vettem nehany varosnezo turan a vilag kulonbozo pontjain, de!…aminek Gyozo altal reszese lehettem, az egyedi volt!:) Es most nem a tura temajara gondolok vagy esetleg Budapestre, hanem a varosnezes kivitelezesere. 2 oras izgalmas tortenelmi seta a fovarosban, amely nemcsak tartalmas ismeretek atadasara osszpontosult – amit kulfoldikent nagyra ertekeltem -, hanem annak is nagy figyelmet szentelt, hogy megerezzuk az akkori tortenesek hangulatat. A tura befejeztevel arra gondoltam, mennyivel erdekesebb lenne a tortenelem ora egy ilyen turaval gazdagitva…!Koszonom!:)”

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..