Ábrahámtól Szent Antalig (templomtúra Kőbányán)

Ha Kőbánya, akkor sör – mondják sokan. A képzettársítások száma szinte végtelen. Na de kinek jutna eszébe Kőbányáról a Magyarországon élő lengyel kisebbség? Ki gondolná, hogy itt van az ország egyetlen keresztyén felekezethez tartozó temploma, ahol tóratekercset őriznek. És vajon tudta-e, hogy melyik kőbányai templom harangtornya pusztult el egy véletlen folytán az 1956-os harcok során?

 

Ha sok egyéb érdekesség mellett kíváncsi arra, hogy miért érezheti magát úgy a református templomban, mintha az Országházban lenne, akkor ne hagyja ki ezt a sétát!

SZERVEZÉSI OKOK MIATT A SÉTÁT A KŐBÁNYAI PINCERENDSZERBEN  LEGALÁBB 10 FŐS CSOPORTOKNAK INDÍTJUK!

}

Időpontok


megállapodás szerint

Időtartam


A séta hossza: 2,5 óra

Árak


Felnőtteknek:  3500 Ft Nyugdíjasoknak, diákoknak: 2900 Ft

Indulás


Kiindulási pont: Szent László tér

Jelentkezési lap

Jöjjön el Ön is!

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Telefonszám

  Jelentkezők száma

  Megjegyzés

  Vélemények

  10 hozzászólás

  1. Budapest más részein nőttem föl és éltem az elmúlt évtizedekben, Kőbányáról tudtam ezt-azt, de saját tapasztalataim alig voltak. Ez után a néhány órás, 6 templomot érintő séta után bensőségessé vált számomra Kőbánya is. A séta vezetője olyan felkészülten, élvezetesen mesélt az egyes templomok építéséről, az épület felhasználásának történetéről, az adott vallási közösség mindennapjaiba beépülő szakrális tér szerepéről, hasonlóságokról és különbségekről, hogy szinte észrevétlenül telt el a sétára kitűzött 3 óra. A szöveg és látnivaló aránya, a sétavezető és a helyi beszélő váltakozása is kellemes, érdekes volt. Nem a vezetőn múlt, hogy egyes kapuk kinyitására a tervezettnél többet kellett várnunk, a várakozási idő viszont a januári hideg ellenére kellemesen telt. Annál nagyobb örömmel fogadtuk egyes fűtött templomok melegét.
   Rokonaim nevében is, akikkel együtt mentünk, köszönjük ezt a jól szervezett, tartalmas sétát.

   Válasz
  2. Nagyon szép barangolás volt, igazi újdonságokkal. Örülök, hogy megismerhettem Kőbányának ezt az új arcát, és köszönet a vezetésért.

   Válasz
  3. Nagyon tetszett az egész, különösen a lengyel templom. Nem gondoltam volna, hogy a budapesti lengyel közösség ilyen komolyan őrzi nyelvét és hagyományait.

   Válasz
  4. Ez volt a második túrám és igazán nem bántam meg! Rengeteg jó képet készítettem olyan érdekes témákról, amelyek mellett eddig simán elmentem! Türelmetlenül várom a túra kínálat bővítését! Köszönet érte!

   Válasz
  5. Szuper volt a kőbányai túra, kamaszgyereknek sem volt tortúra 🙂
   Laura

   Válasz
  6. Ez a séta tökéletesen igazolta a beharangozóban leírtakat és az előadás bevezetőjében elhangzottakat: a templomok nemcsak szó szerint,- hanem legfőképp művészi-építészeti sokszínűségükke l, gazdagságukkal – toronymagasan emelkednek ki a többnyire elhanyagolt, kissé leharcolt, szürke városrészből.
   6 féle vallás és felekezet 6 féle építészeti stílusban megépült szentélyeit látogattuk meg.
   Kőbánya legimpozánsabb templomát a 20(!) évig tartó helyreállítás miatt az állványerdőtől nem láthattuk – ezt sokan így szoktuk meg és még sokáig ezért mentünk el mellette érdeklődés nélkül. Néhány éve viszont már pompázik a gótikus-szecessziós, keleti (perzsa) és magyar népi elemekkel díszített templom, mely idén a névadó névnapján ünnepli felszenteléséne k 111. évfordulóját.
   Ez év karácsonyán szintén 111 éves lesz a neogótika helyi gyöngyszeme, a református templom. A korra jellemző építészet alapján- a téglaarchitektú rát és a karcsú tornyokat bámulva- akár a Rózsák terén vagy a Szilágyi Dezső téren is állhatnánk.
   Óhegy szikladombján áll 271 éve Kőbánya egyik legszebb és legrégibb barokk műemléke, ami számomra- hajdani személyes élményeim miatt- igazi meglepetés volt. Több, mint 41 éve jártam itt; akkor még a 36-os villamossal, mely a Nagykörúttól egészen a kápolnáig közlekedett. Örvendetes volt viszontlátni a ma is gyönyörű görög-katolikus egyházi “ékszert”: elsőáldozásom, ministrálásaim és esküvőm helyszínét.
   A 100 éves “csoda”, a szecessziós stílusban, zsinagógának épült Mindenki Templomának- kívül-belül szemet gyönyörködtető- látványa engem egy kicsit Gaudíra emlékeztet. A templom tervezője akkor már ismerhette a spanyol mester híres barceloniai lakóházait.
   Megtudtuk még, hogy az egyszerű és letisztult, modern stílusban épült evangélikus templom és a szecessziós jellegű lengyel nemzetiségi felekezet “otthona” nem csak vallási célokat szolgál…
   Jóleső érzés volt, hogy mindenhol nagyon szívesen fogadtak bennünket, kedvesen megmutattak mindent nekünk, de sajnos egyik toronyba sem másztunk fel. Ugyancsak “csúcs-érzés” lett volna- mondjuk a negyedik templom után- egy kávészünet beiktatása is.
   A séta emlékére, a túravezető figyelmes ajándékaként egy “saját” kőbányai templomra is szert tehettünk.
   Köszönet érte!
   U.i.: Örök hála Conti Lipót Antalnak!

   Válasz
  7. Láttam egy csomó templomot Kőbányán, nem is gondoltam volna, hogy érdemes arrafele sétálni.. Győző nagyszerű útvonalat állított össze és még rajzoltunk is!!!!

   Válasz
  8. A templomtúrán voltam, nagyon kellemes séta volt, a templomok pedig csodálatosak. Győző vezetése mellett rengeteg érdekességet tudtunk meg, és bátran kalauzolására bízhattuk magunkat. Nagyon jó kikapcsolódást és szórakoztatást nyújtott.Köszönöm.
   Mindenkinek ajánlom, hogy menjen el!

   Válasz
  9. Győzővel most voltam először budapesti sétán.
   A templomtúra Kőbányán nagyon élvezetes volt(az idő is napsütéses). Nem is tudtam, hogy ilyen sok templom van ott. A látványon kívül Győző felkészültsége is kitűnő volt, mindent ami érdekes elmondott. Nemcsak a templomokról, de Kőbányáról is sok érdekeset megtudtam. Köszönöm a sétát és várom a következőt.

   Válasz
  10. A kőbányai templomtúrán vettünk részt. A programot mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Egyetlen szóval lehet illetni: megdöbbentő. Ilyen kis területen ennyiféle épület, eldugva a tipikus kőbányai látkép mögé. Ez számunkra a meglepetések sétája volt. Kellemes időben, izgalmas idegenvezetés mellett, nem túl nagy távolságokkal, interaktívan. Ami meglepett, az egyedül az időtartam volt: 3-4 órára számítsatok, ami azonban seperc alatt elszalad még olyanok számára is, akik nem vallásosak és nem érdeklődnek különösebben a templomok iránt.

   Válasz

  Egy hozzászólás elküldése

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .