2000 éves fürdőváros

Mit adtak nekünk a rómaiak? – hangzik el a már szállóigévé lett kérdés a Brian élete című angol komédiában.

A fürdőket! – vághatjuk rá mi magyarok Budapestre gondolva.

És valóban, a termálvizet az elmúlt kétezer évben „kézről kézre” adták egymásnak az itt élő kultúrák. A rómaiak után a középkor embere újra a budai források vizében kúrálta testi-lelki bajait. Később a törökök komplex wellnest építettek erre a kincsre, mígnem a Monarchia alatt Budapest fürdőváros igazi márkává érett.

Ha kíváncsi arra, hogy mi a fürdők töretlen népszerűségének titka, válassza ezt a sétát!

Időpontok


május 30. 10.00
június 20. 10.00

Időtartam


A séta hossza: 2,5 óra

Árak


Felnőtteknek: 3500 Ft
Tanulóknak és nyugdíjasoknak: 3000 Ft

Indulás


Kiindulási pont: Flórián tér

Jelentkezési lap

Jöjjön el Ön is!

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Telefonszám

  Jelentkezők száma

  Megjegyzés

  Sétáig hátralévő idő:

  Nap

  :

  Óra

  :

  Perc

  :

  Mp

  Vélemények

  17 hozzászólás

  1. A 2000 éves fürdőváros programon vettünk részt tegnap. Nagyon élvezetes délutánt töltöttünk el, mely sok újdonsággal szolgált. Sosem jártam még a Flórián téren, de ha jártam volna, akkor is csupán a köveket láttam volna, most viszont szinte megelevenedett a római kori fürdőélet. Veli Bej fürdője a török idők fürdő kultúrájába adott betekintést, s különösen érdekes volt a fürdő régészeti feltárásának és ismét működővé varázslásának története.A Gellért szállóról és fürdőről már nagyon sokat olvastam, de valahogy mindig csupán elsiettem előtte és kívülről csodáltam. A séta keretében végre be is léptem az impozáns fürdő épületébe. Hasznosak ezek a séták, mert sokszor csak elmegyünk az épületek mellett, és fogalmunk sincs, milyen gazdag történetük van! Köszönjük ezt az emlékezetes délutánt!

   Válasz
  2. Nagyon tetszett a szombati séta. Győzőben egy felkészült és lelkes idegenvezetőt ismertem meg. Különösen az nyerte el tetszésemet, hogy az adott fürdőknél nagyon vonzóan, élethűen szemléltette a hátteret. Gazdagabb lett az ismerettáram a budapesti fürdőkkel kapcsolatban. Szívesen ajánlom mindenki figyelmébe a programot.

   Válasz
  3. Nagyon érdekes és sokrétű séta volt a 2000 éves fürdőváros. Győző hatalmas tudása, illetve a szenvedélye a téma iránt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ember előtt megelevenedjen a történelem. A szervezéssel is meg voltam elégedve, rugalmasak voltak az időpont variálásával kapcsolatban. Köszönjük az élményt, biztosan jövünk még más sétára is.

   Válasz
  4. Reszt vettunk a 2000 eves furdovaros setan.
   A seta tematikaja tetszett. A romai kortol a xx. szazadig harom furdot neztunk meg.
   Ugyan az eredeti leirasban a Kiraly furdo bejarasa szerepelt, sajnos ez elmaradt. Pedig ott meg soha nem jartam, eppen ezert valasztottam a programot.
   A setan elhangzott informaciok kozott keves ujat hallottam, nehol kevesnek, feluletesnek ereztem a bemutatast, a Gellert furdonel elhangzottakat kifejezetten szegenyeskent jellemeznem. Osszessegeben tobbre vartam ettol a programtol.

   Válasz
   • Kedves Nóra!

    Nagyon sajnáljuk, hogy elégedetlen volt a séta alkalmával kapott információkkal. Sétáinknál arra törekszünk, hogy a közönség ne passzív befogadója legyen a témával kapcsolatban elhangzottaknak, hanem aktív részese is azzal, hogy az idegenvezető a témához kapcsolódóan olyan kérdéseket tesz fel, amelyekkel igyekszik láttatni a tárgyalt témát és rendszeresen biztatja a csoportot önálló kérdésfeltevésre is (legyen szó akár a római higiénia kultúráról, a török fürdők építészeti programjáról, vagy a budapesti hévizek szerepéről a fürdő és ivókúrák során). Sajnáljuk, hogy a három órás séta során ön az egyik lehetőséggel sem élt. Idegenvezetőnk kérdéseire biztosan tudott volna válaszolni.

    A Veli Bej Fürdőt szervezési okokból cseréltük ki a Király Fürdőre, de a budapesti fürdőkultúra szempontjából fontos történelmi török fürdő bemutatásával így nem maradtunk adósak.

    Sok esetben a sétát az teszi maradandó élménnyé, hogy a résztvevők saját szakmai hátterüket, személyes élményeiket tudják kötni a felkeresett helyszínekhez vagy az elhangzottakhoz. A résztvevők közül többen éltek is a lehetőséggel, és megosztották a csoporttal azt a személyes emléket, ami így képes kiegészíteni az idegenvezető által elmondottakat, s ezáltal gyarapítva a résztvevők kollektív tudását a budapesti fürdőkultúráról. Azt kérjük öntől, hogy, amikor legközelebb egy másik sétán velünk tart, és van olyan személyes élménye, tudása a témáról, amelyet fontosnak, érdemesnek tart megosztani a közönséggel, akkor bátran tegye meg. Az mindenkit gazdagít. Legyen szép a napja!
    a Budapesti Séták csapata

    Válasz
  5. 2018. július 15.
   Kellemes, szellemes volt a vezetés. Különösen élvezetes volt számomra a római kori fürdő: a sok részlet, a mindennapokhoz is kötődő adalék még elképzelhetőbbé varázsolta a római katonák életét. A komplexum többé vált “kövek halmazánál”. Köszönjük szépen!

   Válasz
  6. 2018.04.29. Jó hangulatú, információdús, vidám délelőtt töltöttünk együtt. A Királyfürdőben úgy éreztem, visszarepültem a török időkbe. A Gellértben már bántam, hogy nincs fürdőrucim, kánikula volt így áprilisban. Mindannyian élveztük Győző szellemes és tartalmas vezetését. Köszönjük.

   Válasz
  7. A séta szuper volt, sok élménnyel gazdagodtam. Győző érdekes történetei még izgalmasabbá tették a túrát.

   Válasz
  8. Gratulálok! Győző jól felkészült, lelkes idegenvezető. Átgondolt tartalmas programban volt részünk. A jövőben biztosan jobban meg fogom nézni a fürdőt vagy uszodát egy-egy lubickolás alkalmából.

   Válasz
  9. Győző ezt a sétát is szuperül építette fel! Bevezetett bennünket a fürdők csodálatos (számomra kicsit bizarr) világába, és újabb információ tömeget zúdított ránk – most épp ebben a témában… Nevetésben szerencsére most sem volt hiány! Köszönjük!

   Válasz
  10. Nagyon klassz volt a séta, érdekes dolgokat tudhattunk meg. különösen tetszett a Flórián téri indulás és az ott megkapott sok információ, mivel sokat járok arra, de nem tudtam a fürdő történetéről semmit. Most már egész más szemmel nézek a romokra.

   Válasz
  11. Nagyon köszönjük az “exkluzív sétát”. Aquincumban megelevenedett a római kor, a Királyfürdőben meghallgattuk a múltat és jövőt, a Gellértben pedig még a séta után is sokáig elüldögéltünk. A régi és nem is olyan régi köztisztasági viszonyokon azóta is meg vagyok döbbenve.

   Válasz
  12. A cégünk munkatársai nap-mint nap elmennek a nevezetességek mellett, de igazán tegnap “vették észre” őket. Köszönjük Győzőnek,hogy a témához szorosan tartozó információkon túl, egyéb történeti adatokat is kaptunk.
   A délután során szerzett élményeink után gondolkodunk a folytatáson…

   Válasz
  13. Győző! Neked ezúton nagyon köszönjük,
   hogy elmondtad mióta,hogyan s miért fürdünk.
   A Thermae Maiores -t megmutattad nekünk,
   s közben alaposan lefagyott a kezünk.
   Török fürdő volt a következő állomás,
   itt fő program volt térdig) a lábáztatás.
   (S ahol Győző az volt a fő,
   hogy kezed odatéve nem horpadt be a cső!)
   Gellért fürdő már az újkor hatása,
   Ezt bizonyítja Buda halála.
   E sétán vegyen részt bátran mindenki,
   biztos, hogy sokáig el nem felejti!!

   Válasz
  14. Nagyon jól éreztük magunkat a sétán, a Király fürdőbe minden bizonnyal vissza is fogunk térni.
   A program informatívra és tartalmasra sikerült, Győző pedig jól felkészült és lelkes volt, az egész séta kötetlen hangulatban telt.
   Akit érdekel a téma, annak mindenképpen ajánlani tudjuk.

   Válasz
  15. Sose gondoltam volna, hogy minden korban ennyire központi szerepe volt a wellnessnek Budán.
   Nekünk sokat adott ez a séta!

   Válasz
  16. Valószínű október legesősebb és leghidegebb vasárnap délelőttje volt, de megérte elmenni a történelmi korokon átívelő sétára, nagyon sok mindent megtudtunk, roppant érdekes volt. Egy teljes római fürdő elevenedett meg szemeink előtt, többek között. Nagyon köszönjük.

   Válasz

  Egy hozzászólás elküldése

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .