2000 éves fürdőváros

Mit adtak nekünk a rómaiak? – hangzik el a már szállóigévé lett kérdés a Brian élete című angol komédiában.

A fürdőket! – vághatjuk rá mi magyarok Budapestre gondolva.

És valóban, a termálvizet az elmúlt kétezer évben „kézről kézre” adták egymásnak az itt élő kultúrák. A rómaiak után a középkor embere újra a budai források vizében kúrálta testi-lelki bajait. Később a törökök komplex wellnest építettek erre a kincsre, mígnem a Monarchia alatt Budapest fürdőváros igazi márkává érett.

Ha kíváncsi arra, hogy mi a fürdők töretlen népszerűségének titka, válassza ezt a sétát!

Időpontok


március 4. 13.00
április 22. 13.00

Időtartam


A séta hossza: 2,5 óra

Árak


Mindenkinek egységesen: 3 900 Ft

Indulás


Kiindulási pont: Flórián tér

Jelentkezési lap

Jöjjön el Ön is!

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Telefonszám

  Jelentkezők száma

  Megjegyzés

  Sétáig hátralévő idő:

  Nap

  :

  Óra

  :

  Perc

  :

  Mp

  Vélemények

  17 hozzászólás

  1. A 2000 éves fürdőváros programon vettünk részt tegnap. Nagyon élvezetes délutánt töltöttünk el, mely sok újdonsággal szolgált. Sosem jártam még a Flórián téren, de ha jártam volna, akkor is csupán a köveket láttam volna, most viszont szinte megelevenedett a római kori fürdőélet. Veli Bej fürdője a török idők fürdő kultúrájába adott betekintést, s különösen érdekes volt a fürdő régészeti feltárásának és ismét működővé varázslásának története.A Gellért szállóról és fürdőről már nagyon sokat olvastam, de valahogy mindig csupán elsiettem előtte és kívülről csodáltam. A séta keretében végre be is léptem az impozáns fürdő épületébe. Hasznosak ezek a séták, mert sokszor csak elmegyünk az épületek mellett, és fogalmunk sincs, milyen gazdag történetük van! Köszönjük ezt az emlékezetes délutánt!

   Válasz
  2. Nagyon tetszett a szombati séta. Győzőben egy felkészült és lelkes idegenvezetőt ismertem meg. Különösen az nyerte el tetszésemet, hogy az adott fürdőknél nagyon vonzóan, élethűen szemléltette a hátteret. Gazdagabb lett az ismerettáram a budapesti fürdőkkel kapcsolatban. Szívesen ajánlom mindenki figyelmébe a programot.

   Válasz
  3. Nagyon érdekes és sokrétű séta volt a 2000 éves fürdőváros. Győző hatalmas tudása, illetve a szenvedélye a téma iránt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ember előtt megelevenedjen a történelem. A szervezéssel is meg voltam elégedve, rugalmasak voltak az időpont variálásával kapcsolatban. Köszönjük az élményt, biztosan jövünk még más sétára is.

   Válasz
  4. Reszt vettunk a 2000 eves furdovaros setan.
   A seta tematikaja tetszett. A romai kortol a xx. szazadig harom furdot neztunk meg.
   Ugyan az eredeti leirasban a Kiraly furdo bejarasa szerepelt, sajnos ez elmaradt. Pedig ott meg soha nem jartam, eppen ezert valasztottam a programot.
   A setan elhangzott informaciok kozott keves ujat hallottam, nehol kevesnek, feluletesnek ereztem a bemutatast, a Gellert furdonel elhangzottakat kifejezetten szegenyeskent jellemeznem. Osszessegeben tobbre vartam ettol a programtol.

   Válasz
   • Kedves Nóra!

    Nagyon sajnáljuk, hogy elégedetlen volt a séta alkalmával kapott információkkal. Sétáinknál arra törekszünk, hogy a közönség ne passzív befogadója legyen a témával kapcsolatban elhangzottaknak, hanem aktív részese is azzal, hogy az idegenvezető a témához kapcsolódóan olyan kérdéseket tesz fel, amelyekkel igyekszik láttatni a tárgyalt témát és rendszeresen biztatja a csoportot önálló kérdésfeltevésre is (legyen szó akár a római higiénia kultúráról, a török fürdők építészeti programjáról, vagy a budapesti hévizek szerepéről a fürdő és ivókúrák során). Sajnáljuk, hogy a három órás séta során ön az egyik lehetőséggel sem élt. Idegenvezetőnk kérdéseire biztosan tudott volna válaszolni.

    A Veli Bej Fürdőt szervezési okokból cseréltük ki a Király Fürdőre, de a budapesti fürdőkultúra szempontjából fontos történelmi török fürdő bemutatásával így nem maradtunk adósak.

    Sok esetben a sétát az teszi maradandó élménnyé, hogy a résztvevők saját szakmai hátterüket, személyes élményeiket tudják kötni a felkeresett helyszínekhez vagy az elhangzottakhoz. A résztvevők közül többen éltek is a lehetőséggel, és megosztották a csoporttal azt a személyes emléket, ami így képes kiegészíteni az idegenvezető által elmondottakat, s ezáltal gyarapítva a résztvevők kollektív tudását a budapesti fürdőkultúráról. Azt kérjük öntől, hogy, amikor legközelebb egy másik sétán velünk tart, és van olyan személyes élménye, tudása a témáról, amelyet fontosnak, érdemesnek tart megosztani a közönséggel, akkor bátran tegye meg. Az mindenkit gazdagít. Legyen szép a napja!
    a Budapesti Séták csapata

    Válasz
  5. 2018. július 15.
   Kellemes, szellemes volt a vezetés. Különösen élvezetes volt számomra a római kori fürdő: a sok részlet, a mindennapokhoz is kötődő adalék még elképzelhetőbbé varázsolta a római katonák életét. A komplexum többé vált “kövek halmazánál”. Köszönjük szépen!

   Válasz
  6. 2018.04.29. Jó hangulatú, információdús, vidám délelőtt töltöttünk együtt. A Királyfürdőben úgy éreztem, visszarepültem a török időkbe. A Gellértben már bántam, hogy nincs fürdőrucim, kánikula volt így áprilisban. Mindannyian élveztük Győző szellemes és tartalmas vezetését. Köszönjük.

   Válasz
  7. A séta szuper volt, sok élménnyel gazdagodtam. Győző érdekes történetei még izgalmasabbá tették a túrát.

   Válasz
  8. Gratulálok! Győző jól felkészült, lelkes idegenvezető. Átgondolt tartalmas programban volt részünk. A jövőben biztosan jobban meg fogom nézni a fürdőt vagy uszodát egy-egy lubickolás alkalmából.

   Válasz
  9. Győző ezt a sétát is szuperül építette fel! Bevezetett bennünket a fürdők csodálatos (számomra kicsit bizarr) világába, és újabb információ tömeget zúdított ránk – most épp ebben a témában… Nevetésben szerencsére most sem volt hiány! Köszönjük!

   Válasz
  10. Nagyon klassz volt a séta, érdekes dolgokat tudhattunk meg. különösen tetszett a Flórián téri indulás és az ott megkapott sok információ, mivel sokat járok arra, de nem tudtam a fürdő történetéről semmit. Most már egész más szemmel nézek a romokra.

   Válasz
  11. Nagyon köszönjük az “exkluzív sétát”. Aquincumban megelevenedett a római kor, a Királyfürdőben meghallgattuk a múltat és jövőt, a Gellértben pedig még a séta után is sokáig elüldögéltünk. A régi és nem is olyan régi köztisztasági viszonyokon azóta is meg vagyok döbbenve.

   Válasz
  12. A cégünk munkatársai nap-mint nap elmennek a nevezetességek mellett, de igazán tegnap “vették észre” őket. Köszönjük Győzőnek,hogy a témához szorosan tartozó információkon túl, egyéb történeti adatokat is kaptunk.
   A délután során szerzett élményeink után gondolkodunk a folytatáson…

   Válasz
  13. Győző! Neked ezúton nagyon köszönjük,
   hogy elmondtad mióta,hogyan s miért fürdünk.
   A Thermae Maiores -t megmutattad nekünk,
   s közben alaposan lefagyott a kezünk.
   Török fürdő volt a következő állomás,
   itt fő program volt térdig) a lábáztatás.
   (S ahol Győző az volt a fő,
   hogy kezed odatéve nem horpadt be a cső!)
   Gellért fürdő már az újkor hatása,
   Ezt bizonyítja Buda halála.
   E sétán vegyen részt bátran mindenki,
   biztos, hogy sokáig el nem felejti!!

   Válasz
  14. Nagyon jól éreztük magunkat a sétán, a Király fürdőbe minden bizonnyal vissza is fogunk térni.
   A program informatívra és tartalmasra sikerült, Győző pedig jól felkészült és lelkes volt, az egész séta kötetlen hangulatban telt.
   Akit érdekel a téma, annak mindenképpen ajánlani tudjuk.

   Válasz
  15. Sose gondoltam volna, hogy minden korban ennyire központi szerepe volt a wellnessnek Budán.
   Nekünk sokat adott ez a séta!

   Válasz
  16. Valószínű október legesősebb és leghidegebb vasárnap délelőttje volt, de megérte elmenni a történelmi korokon átívelő sétára, nagyon sok mindent megtudtunk, roppant érdekes volt. Egy teljes római fürdő elevenedett meg szemeink előtt, többek között. Nagyon köszönjük.

   Válasz

  Egy hozzászólás elküldése

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .