Budapesti városnézés – Pestieknek?

 

Tévedsz, ha azt hiszed, egy budapesti városnézés csak turistáknak lehet érdekes! A napi rohanásban nem vesszük észre, hogy mi minden mellett haladunk el.Épületek, szobrok, amelyek akár az életünk részei is lehetnének, ha figyelnénk rájuk. A Budapesti Séták megmutatja mindazokat a karnyújtásnyira lévő izgalmakat és szépségeket, amiről eddig nem is álmodtunk!

Verseny az idővel
Rohanunk, és nem vesszük észre, hogy mi minden mellett haladunk el. Ezek a dolgok mindig is ott álltak egy helyben, csak mi nem vettünk róla tudomást:
Épületek, szobrok, amelyek akár az életünk részei is lehetnének, ha figyelnénk rájuk. Érdemes lenne. Közterek, utcabútorok, amelyeknek történelmük van, amelyek formálják lakókörnyezetünket, alakítják gondolkodásunkat, ha lakást akarunk venni azon a környéken. Bár némák és mozdulatlanok, rengeteg mindent tudnak. Elmegyünk mellettük naponta anélkül, hogy tudnánk, milyen kincset rejtenek. Felfedni való kincseket.

„s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható”

Műszer a megmutatásra valóban nincs. Viszont vannak köztünk olyan emberek, akik műszer nélkül is elkalauzolnak ismerős és ismeretlen helyeken, megmutatják mindazokat a karnyújtásnyira lévő izgalmakat és szépségeket, amiről eddig nem is álmodtunk. Mert az addig rendben van, hogy ha óra ötre a templomnál vagyok, akkor elérem a villamost, de mi lenne akkor, ha az a templom nemcsak a részidő-mérés célját szolgálná, hanem egyszer meg is néznénk alaposan – az időt nem sajnálva! – , és esetleg kiderülne, hogy „valami közünk is van hozzá”. Hogy hogyan? Hát úgy, hogy épített környezetünk történeteiben saját történeteinkre ismerünk rá. A világnak szüksége van ezekre a történetekre, hogy teljes legyen!
Te is részesévé akarsz válni történeteiddel ennek a teljességnek?
A Budapesti Séták azért jött létre, hogy segítsen ezt elérni. Azért jött létre, hogy mindazok a budapesti középületek, amelyek eddig indokolatlanul kívül estek a reflektorfényen, és nem ismertük őket, részeivé váljanak a városnak. A városnak, amit fontosnak tartunk. A városnak, amiről beszélünk. Hogy szótlan szemtanúként érdemessé váljanak arra, hogy alaposan megszemléljük, vallassuk, faggassuk múltról, jelenről, emberekről, rólunk. Hogy felismerjük benne saját magunkat, hogy Te is hozzátedd saját magad.
Hogy hogyan?

Ásd bele magad velünk Budapest titkaiba, nálunk van a titkos térkép!

Budapest térkép

Következői Sétáink

november 23. 10.00 Szerelmek Budapest szívében

november 23. 12.00 2000 éves fürdőváros

november 24. 11.00 Sörgyári capriccio

november 24. 10.00 Hungara, avagy prostituáltak a 19-20. század fordulóján

január 11. 10.00 A lyukas zászló nyomában

január 11. 12.30 Ötórai tea

január 14. 11.00 Isten útjai

január 18. 10.00 Fáradt kutya – jó kutya

január 19. 10.00 Hajóvonták találkozása tilos

január 18. 11.00 Van, aki forrón szereti