Budapesti városnézés – Pestieknek?

 

Tévedsz, ha azt hiszed, egy budapesti városnézés csak turistáknak lehet érdekes! A napi rohanásban nem vesszük észre, hogy mi minden mellett haladunk el.Épületek, szobrok, amelyek akár az életünk részei is lehetnének, ha figyelnénk rájuk. A Budapesti Séták megmutatja mindazokat a karnyújtásnyira lévő izgalmakat és szépségeket, amiről eddig nem is álmodtunk!

Verseny az idővel
Rohanunk, és nem vesszük észre, hogy mi minden mellett haladunk el. Ezek a dolgok mindig is ott álltak egy helyben, csak mi nem vettünk róla tudomást:
Épületek, szobrok, amelyek akár az életünk részei is lehetnének, ha figyelnénk rájuk. Érdemes lenne. Közterek, utcabútorok, amelyeknek történelmük van, amelyek formálják lakókörnyezetünket, alakítják gondolkodásunkat, ha lakást akarunk venni azon a környéken. Bár némák és mozdulatlanok, rengeteg mindent tudnak. Elmegyünk mellettük naponta anélkül, hogy tudnánk, milyen kincset rejtenek. Felfedni való kincseket.

„s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható”

Műszer a megmutatásra valóban nincs. Viszont vannak köztünk olyan emberek, akik műszer nélkül is elkalauzolnak ismerős és ismeretlen helyeken, megmutatják mindazokat a karnyújtásnyira lévő izgalmakat és szépségeket, amiről eddig nem is álmodtunk. Mert az addig rendben van, hogy ha óra ötre a templomnál vagyok, akkor elérem a villamost, de mi lenne akkor, ha az a templom nemcsak a részidő-mérés célját szolgálná, hanem egyszer meg is néznénk alaposan – az időt nem sajnálva! – , és esetleg kiderülne, hogy „valami közünk is van hozzá”. Hogy hogyan? Hát úgy, hogy épített környezetünk történeteiben saját történeteinkre ismerünk rá. A világnak szüksége van ezekre a történetekre, hogy teljes legyen!
Te is részesévé akarsz válni történeteiddel ennek a teljességnek?
A Budapesti Séták azért jött létre, hogy segítsen ezt elérni. Azért jött létre, hogy mindazok a budapesti középületek, amelyek eddig indokolatlanul kívül estek a reflektorfényen, és nem ismertük őket, részeivé váljanak a városnak. A városnak, amit fontosnak tartunk. A városnak, amiről beszélünk. Hogy szótlan szemtanúként érdemessé váljanak arra, hogy alaposan megszemléljük, vallassuk, faggassuk múltról, jelenről, emberekről, rólunk. Hogy felismerjük benne saját magunkat, hogy Te is hozzátedd saját magad.
Hogy hogyan?

Ásd bele magad velünk Budapest titkaiba, nálunk van a titkos térkép!

Budapest térkép

Következői Sétáink

június 6. 10.00 Szerelmek Budapest szívében

június 7. 10.00 Hungara, avagy prostituáltak a 19-20. század fordulóján

június 13. 14.00 Ötórai tea

június 13. 10.00 Hajóvonták találkozása tilos

június 20. 10.00 A lyukas zászló nyomában

június 21. 11.00 Sörgyári capriccio

június 23. 11.00 Isten útjai

június 28. 12.00 2000 éves fürdőváros

július 5. 10.00 Fáradt kutya – jó kutya

július 11. 11.00 Van, aki forrón szereti