Budapesti városnézés – Pestieknek?

 

Tévedsz, ha azt hiszed, egy budapesti városnézés csak turistáknak lehet érdekes! A napi rohanásban nem vesszük észre, hogy mi minden mellett haladunk el.Épületek, szobrok, amelyek akár az életünk részei is lehetnének, ha figyelnénk rájuk. A Budapesti Séták megmutatja mindazokat a karnyújtásnyira lévő izgalmakat és szépségeket, amiről eddig nem is álmodtunk!

Verseny az idővel
Rohanunk, és nem vesszük észre, hogy mi minden mellett haladunk el. Ezek a dolgok mindig is ott álltak egy helyben, csak mi nem vettünk róla tudomást:
Épületek, szobrok, amelyek akár az életünk részei is lehetnének, ha figyelnénk rájuk. Érdemes lenne. Közterek, utcabútorok, amelyeknek történelmük van, amelyek formálják lakókörnyezetünket, alakítják gondolkodásunkat, ha lakást akarunk venni azon a környéken. Bár némák és mozdulatlanok, rengeteg mindent tudnak. Elmegyünk mellettük naponta anélkül, hogy tudnánk, milyen kincset rejtenek. Felfedni való kincseket.

„s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható”

Műszer a megmutatásra valóban nincs. Viszont vannak köztünk olyan emberek, akik műszer nélkül is elkalauzolnak ismerős és ismeretlen helyeken, megmutatják mindazokat a karnyújtásnyira lévő izgalmakat és szépségeket, amiről eddig nem is álmodtunk. Mert az addig rendben van, hogy ha óra ötre a templomnál vagyok, akkor elérem a villamost, de mi lenne akkor, ha az a templom nemcsak a részidő-mérés célját szolgálná, hanem egyszer meg is néznénk alaposan – az időt nem sajnálva! – , és esetleg kiderülne, hogy „valami közünk is van hozzá”. Hogy hogyan? Hát úgy, hogy épített környezetünk történeteiben saját történeteinkre ismerünk rá. A világnak szüksége van ezekre a történetekre, hogy teljes legyen!
Te is részesévé akarsz válni történeteiddel ennek a teljességnek?
A Budapesti Séták azért jött létre, hogy segítsen ezt elérni. Azért jött létre, hogy mindazok a budapesti középületek, amelyek eddig indokolatlanul kívül estek a reflektorfényen, és nem ismertük őket, részeivé váljanak a városnak. A városnak, amit fontosnak tartunk. A városnak, amiről beszélünk. Hogy szótlan szemtanúként érdemessé váljanak arra, hogy alaposan megszemléljük, vallassuk, faggassuk múltról, jelenről, emberekről, rólunk. Hogy felismerjük benne saját magunkat, hogy Te is hozzátedd saját magad.
Hogy hogyan?

Ásd bele magad velünk Budapest titkaiba, nálunk van a titkos térkép!

Budapest térkép

Következő Sétáink

december 18. 11.00 Sörgyári capriccio

2023. január 28. 13.00 2000 éves fürdőváros

2023. január 21. 10.00 Hajóvonták találkozása tilos

január 28. 10.00 Fáradt kutya – jó kutya

2023. február 4. 11.00 Van, aki forrón szereti

2023. február 4. 10.00 A lyukas zászló nyomában

2023. március 4. 10.00 Szerelmek Budapest szívében

Sőrgyári séta

Sörgyári capriccio

Rózsa Sándor betyárjaival sokfelé portyázott az országban, nyomában a pandúrokkal, akik elől szinte mindig meglépett egy-egy útmenti csárda alatt kígyózó alagúton át. Ezeket a néhány méteres titkos alagutakat ma is mutogatják az arra járóknak. Kőbányán nem voltak betyárok, sem pandúrok, viszont volt és van egy a kerület nagy része alatt megbújó pincerendszer. Bővebben…

Fürdő séta

2000 éves fürdőváros

Mit adtak nekünk a rómaiak? – hangzik el a már szállóigévé lett kérdés a Brian élete című angol komédiában. A fürdőket! – vághatjuk rá mi magyarok Budapestre gondolva. És valóban, a termálvizet az elmúlt kétezer évben „kézről kézre” adták egymásnak az itt élő kultúrák.  Bővebben…

Fürdő séta

Van, aki forrón szereti

Éghajlatunk változása – gondoljunk csak az elmúlt évek hőhullámaira vagy a rövid, heves esőzésekre – mindennapi tapasztalatunk…

Bővebben…

Pát utcai fiúk séta

Szerelmek Budapest szívében

Mi más is juthatna eszünkbe a tavasz hallatán, ha nem a szerelem, a boldogság és a napsütés? Bővebben…

Isten útjai séta Budán

Isten útjai

Izgalmas és misztikus vallástörténeti városnézésre invitáljuk Önt.A zsidóság, a kereszténység és az iszlám nyomában, kifürkésszük az Isten útját Budapesten, vagy legalábbis Óbudán és Budán!

Bővebben…

Pát utcai fiúk séta

Fáradt kutya – jó kutya (Pilisi kirándulás kutyáknak és gazdiknak)

Városi gazdiként bizonyára Te is tudod, hogy szuper dolog egy közeli futi, ha reggel-este le kell ugrani egy rövid sétára. Bővebben…

Kőbányai séta

Ötórai tea

Szívesen megiszol néha egy csésze ízletes teát? – Akkor ezt a sétát neked találták ki!

Bővebben…

Pát utcai fiúk séta

Hungara, avagy prostituáltak a 19- 20. század fordulóján

A “prostitúció” azon társadalmi jelenségek egyike, amelyről mindenkinek megvan a – legtöbbször igen szélsőséges – véleménye.

Bővebben…

Wellness utazás a Föld középpontja felé

Wellness utazás a Föld középpontja felé

Aki eljön velünk erre a sétára, megkapja Budapest rejtett kincseinek esszenciáját. A turistáktól nyüzsgő belvárosból a hegy gyomrába rejtett keskeny alagutakon keresztül másodpercek alatt egy izgalmas „alvilágba” csöppenünk.

Bővebben…

Dunai séta

Hajóvonták találkozása tilos

Budapestet joggal nevezték és nevezik a Duna királynőjének, még ha ruházata az évszázadok során nem mindig volt tündöklő. Egy azonban bizonyos, a Duna kék szalagja tette a fővárost világvárossá.

Bővebben…

Kőbányai séta

Ábrahámtól Szent Antalig

Ha Kőbánya, akkor sör – mondják sokan. A képzettársítások száma szinte végtelen. Na de kinek jutna eszébe Kőbányáról a Magyarországon élő lengyel kisebbség? Ki gondolná, hogy itt van az ország egyetlen keresztyén felekezethez tartozó temploma, ahol tóratekercset őriznek.

Bővebben…

Normafa séta

A lyukas zászló nyomában

Sétánk során az unalomig ismételt történelmi közhelyek helyett ritkán hallott történeteket ismerhetünk meg a forradalom mindennapjairól. Milyen fatális tévedés vezetett a pártház feladásához?

Bővebben…