Alternatív budapesti városnéző séták

 

Minden mozdulatunk kiszámított, semmit sem teszünk feleslegesen. Időre ébredünk, időre öltözünk és a kakaónkat is időre isszuk. Minden lépésünk lecsupaszított, praktikus, a célt szolgálja. Az időnyerést! Aki időt nyer… – mondjuk magunkban, miközben bosszankodunk, hogy egy előttünk lassan haladó gyalogos tartóztat fel bennünket és vesz el akár öt másodpercet a napindító projektünkből. Rutinból nyomjuk. Nemcsak a reggeli készülődést, hanem az egész napot, hetet, évet…
Rohanunk, hogy részt vegyünk a taposómalomban, a mókuskerékben – miben is? Az életben? Rohanunk, és az élet is elrohan mellettünk, csak éppen fordított irányba. Kicsit úgy, ahogy két vonat halad el egymás mellett, ha ellenkező irányba tartanak.

Verseny az idővel
Rohanunk, és nem vesszük észre, hogy mi minden mellett haladunk el. Ezek a dolgok mindig is ott álltak egy helyben, csak mi nem vettünk róla tudomást:
Épületek, szobrok, amelyek akár az életünk részei is lehetnének, ha figyelnénk rájuk. Érdemes lenne. Közterek, utcabútorok, amelyeknek történelmük van, amelyek formálják lakókörnyezetünket, alakítják gondolkodásunkat, ha lakást akarunk venni azon a környéken. Bár némák és mozdulatlanok, rengeteg mindent tudnak. Elmegyünk mellettük naponta anélkül, hogy tudnánk, milyen kincset rejtenek. Felfedni való kincseket.

„s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható”

Műszer a megmutatásra valóban nincs. Viszont vannak köztünk olyan emberek, akik műszer nélkül is elkalauzolnak ismerős és ismeretlen helyeken, megmutatják mindazokat a karnyújtásnyira lévő izgalmakat és szépségeket, amiről eddig nem is álmodtunk. Mert az addig rendben van, hogy ha óra ötre a templomnál vagyok, akkor elérem a villamost, de mi lenne akkor, ha az a templom nemcsak a részidő-mérés célját szolgálná, hanem egyszer meg is néznénk alaposan – az időt nem sajnálva! – , és esetleg kiderülne, hogy „valami közünk is van hozzá”. Hogy hogyan? Hát úgy, hogy épített környezetünk történeteiben saját történeteinkre ismerünk rá. A világnak szüksége van ezekre a történetekre, hogy teljes legyen!
Te is részesévé akarsz válni történeteiddel ennek a teljességnek?
A Budapesti Séták azért jött létre, hogy segítsen ezt elérni. Azért jött létre, hogy mindazok a budapesti középületek, amelyek eddig indokolatlanul kívül estek a reflektorfényen, és nem ismertük őket, részeivé váljanak a városnak. A városnak, amit fontosnak tartunk. A városnak, amiről beszélünk. Hogy szótlan szemtanúként érdemessé váljanak arra, hogy alaposan megszemléljük, vallassuk, faggassuk múltról, jelenről, emberekről, rólunk. Hogy felismerjük benne saját magunkat, hogy Te is hozzátedd saját magad.
Hogy hogyan?

Ásd bele magad velünk Budapest titkaiba, nálunk van a titkos térkép!

Budapest térkép

Következő Séták

január 5. 10.00
Hajóvonták találkozása tilos

január 6. 11.00
Sörgyári capriccio

január 12. 10.00
Fényűzés és terror Újlipóciában

január 13. 10.00
2000 éves fürdőváros

január 19. 11.00
Ábrahámtól Szent Antalig

január 26. 10.00
A lyukas zászló nyomában

január 31. 11.00
Isten útjai