Nehéz Győző

Nehéz Győző

 

Nem vagyok született budapesti.

Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy folyamatosan rá tudok csodálkozni Budapest kincseire, és könnyebb nem rutinból elhaladnom a rejtett szépségek előtt. Hagyom, hogy hassanak rám, hogy életre keljenek bennem azok a történelmi pillanatok, amelyek ismertté tették a teret, az utcát, a házat, a templomot.
Történelemtanárként azt gondolom, hogy a történelem nem csupán tankönyveket jelent, hanem érzékszervekkel befogadható élményekből is építkezik. Épületekből, amelyeket láthatunk, drámai vagy éppen komikus történetekből, amelyeket hallhatunk. Budapest sokat elmond magáról, ha megvan hozzá a kíváncsiságunk.

Idegenvezető képesítésem arra is késztet, hogy folyamatosan kérdésekkel ostromoljam a várost.
És ő válaszol.

Nehéz Győző

Zelenka Judit

Zelenka Judit

 

Budapest az otthonom. Itt születtem, itt nevelkedtem, és itt is élek.

Gyerekkorom óta fogékony vagyok a különböző kultúrák, tárgyi emlékek és a régmúlt eseményei iránt. Talán ezért is lettem történelem tanár. Így tudom, hogy bár kétségtelenül gyönyörű a budai Vár, a Hősök tere, és megunhatatlan látvány tárul elénk a Citadelláról, mégis, vannak a városnak olyan zugai melyek rengeteg titkot rejtegetnek még a látogatók – és még inkább a helyi lakosok – elől. És ezek csupán felfedezésre várnak.

Budapesten nem csak élek, hanem az otthonom is ez. Ezért idegenvezetőként nem csupán tisztelettel, de büszkeséggel eltelve is állok a felfedezők élére.

Zelenka Judit

Nagy Nándor

Nagy Nándor

 

Jellemző Budapestre ma is, mint ahogyan a késő antik korban – amikor még Aquincumnak hívták –, hogy sok különböző vallás jól megfér egymás mellet, és ezen vallási „svédasztalról” mindenki kedve szerint választhat magának megfelelőt. Vallástudósként tudom, hogy mennyi vallási szimbólum, jelkép mellett megyünk el naponta anélkül, hogy észrevennénk. Vallástudósként feladatomnak érzem, hogy ezek szépségét, sokféleségét megismertessem az emberekkel. És talán sok félreértés, előítélet is eloszlik ezáltal.

Nagy Nándor

Horváth Dóra

Horváth Dóra

 

Bár Budapesten születtem és jelenleg is itt élek, sok ideig laktam fővároson kívül – így lelkemben legalább annyira vagyok „vidéki” mint „városi” ember. A főváros történetét dokumentáló rajzok, metszetek és fotók, valamint a XIX. és a XX. század budai és pesti „régi világának” emlékei mindig is lenyűgöztek, és borzongatónak találom azt is, ahogyan a hétköznapjainkból jól ismert helyszínek az elmúlt évszázadok egymásra rakódott lenyomatait magukon viseli. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a városi terek nemcsak a történelemformáló, nagy események, de az előttünk élő generációk mindennapjainak – örömeiknek, bánataiknak, szenvedélyeiknek és küzdelmeiknek – is szemtanúi voltak.
Nagy öröm számomra, hogy – bár néhány iskolában eltöltött év után jelenleg nem magyar szakos tanárként, hanem kommunikációs területen dolgozom – a Petőfi-séta vezetése kapcsán lehetőségem nyílik közelebb hozni és élővé tenni nemcsak a magyar irodalom egyik legnagyobb költőjét, de a verseket, szövegeket, és magát az irodalmat is.

Horváth Dóra

Bajor Zoltán

Bajor Zoltán

 

Három évtizede foglalkozom a hazai és Európai természeti értékek kutatásával, emellett szívemhez legközelebb a főváros védett élőhelyei állnak.
Ezt a témát vizsgálom és népszerűsítem könyveimben (Budapest természeti kalauza, Budapest természeti értékei) és mindennapi munkám során is a Főkert Nonprofit Zrt. természetvédelmi részlegénél, ahol a budapesti természeti értékek fenntartási munkáit irányítom.
Civil oldalról is ezt az ügyet szolgálom, húsz éve vagyok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja, hat éve pedig a szervezet elnöke.

Bajor Zoltán